Hírek

2009.01.24. 03:28

Aki szegény, az a legszegényebb

<b>Székesfehérvár</b> - A Központi Statisztikai Hivatal változó életkörülmények adatfelvételéből származó adatok szerint az anyagi helyzet változása 2007-ben - friss adatok később lesznek - a következők.

Kovalcsik Katalin

A jövedelmük folytán szegények helyzete lényegesen romlott (27,9 százalék), a nem szegények közül 14,9 százalék véli ugyanezt. 

A kissé romlott kategóriában a jövedelmi szegények 35,2 százaléka tartozik, majd ugyanennyi a nem szegények vélekedése, az ő százalékos arányuk 35,7. 

A nem változott helyzetűek aránya kiegyenlített. Kevesebben vannak, akiknek kissé javult a helyzetük, a lényegesen javult kategóriába a jövedelmi szegények közül már csak 0,2 százalék jutott, a nem szegények közül pedig 0,8. 

Javuló élethelyzetről a háztartásoknak csak szűk csoportja számolt be, arányuk 10, illetve 6 százalék, míg változatlannak vélte helyzetét a háztartások 38, illetve 30 százaléka. 

Ez az adat valószínűleg a 2008-as esztendő tükrében már egészen másként alakul. A kevés jövedelemmel rendelkezők - a jövedelmi szegények - 34,5 százaléka válaszolta, hogy nagy nehézségek árán tud megélni. 

A nehézségekkel megélők százalékban meg-egyeznek az előbbiekkel. A kisebb nehézséggel élők 26 százalékosak, 1 százalék találta könnyűnek a helyzetét. 

A jövedelemegyenlőtlenség az 1990-es évek közepe óta összeségében stabil, az egyes években csak kisebb gadozás tapasztalható. 

A havi kiadásokat az élelmiszerek, a közüzemi díjak vezetik, ezután közlekedésre költünk többet, mint szabadidőre, kultúrára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!