Hírek

2009.06.24. 02:28

Uniós támogatások sorsa

Megyei körkép - Az okos pályázók százmillió forintokat nyertek az Új Magyarország fejlesztési terv pénzügyi keretéből. A megye déli részén nagy a szükség erre az uniós támogatásra.

Ármás János



A humán infrastruktúra fejlesztésére a regionális szintű 14,332 milliárdból 5,04 milliár jutott Fejér megyének, s ebből a módosított szerződés értelmében 439 millió forintot nyert el Mezőszilas önkormányzata a Németh László Általános Iskola fejlesztésére. - Természetesen ehhez az összeghez hozzá kell tennünk a közel 49 milliós önrészt, de ez így is egy óriási lehetőség - fogalmazott érdeklődésünkre Magyar József szilasi elöljáró, gyorsan sorolva a megvalósításra váró feladatokat: a meglévő épület teljes körű felújítása, illetve hat tanteremmel történő bővítése olyan módon, amely a mai kor követelményeinek mindenben megfelel. (Lásd a mellékelt látványtervet!) Ezzel együtt sikerül mindenféle szükségmegoldást, féltantermet kiváltani. Az energiatakarékos környezetvédelmi fűtés is megvalósul, vagy új gázkazánnal, vagy a bioenergia felhasználásával. A 2010-es évnyitót az új iskolában tervezik.

Seregélyes véletlenül sem feledhető a nyertesek között: közel félmilliárd forintot nyertek iskolára és óvodára. Bíróné Berki Ilona, az általános iskola igazgatóhelyettese elmondta, ebből az összegből az eddig három különböző helyen működő óvoda helyett e nagyközség központjában egy új intézményt szeretnének létrehozni, illetve meg kell valósítani az iskola tetőterének bővítését ugyanúgy, miként a sárosdi tagintézményben az energiatakarékos felújítást - illetve az igazán nagy tételt, a tornaterem megépítését. A tervek szerint jut még pénz a jelenlegi seregélyesi iskola statikai problémáinak megoldására, ezt nem lehet már tovább halogatni, aztán ha minden sikeresen működik, az idén nyári közbeszerzési eredményhirdetés után indulhatnak is a kivitelezési munkák, s a szilasiakhoz hasonlóan a 2010-es tanévet már ők is a megújult, modern körülmények között kezdhetik.

A regionális operatív programban az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázaton - a megyei önkormányzat révén - a bicskei 374 millió forintos siker mellett imponálóan szerepelt a sárbogárdi kistérség 398 milliós pályázati támogatással az emelt szintű járóbeteg-szakellátás megvalósítására. Juhász János sárbogárdi elöljáró szerint a város és térsége ennek a döntésnek egyértelműen a haszonélvezője lesz.

Kilencvenöt százalékban egészen biztosan sikeres fejlesztési terveket fogalmaztunk meg - válaszolta érdeklődésünkre Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. A regionális operatív programban felhasználható pénzügyi keret harminc százalékát gazdaságfejlesztésre fordították. Az elnök elmondta, a helyhatóságok, amelyek a pályázatokhoz szükséges önrészt sem tudják biztosítani, az Önkormányzati Minisztérumnál rendelkezésre álló úgynevezett önerő-alapra pályázhatnak, illetve az Új Magyarország hitelprogramtól kérhetnek segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!