2009.07.06. 02:29
Halpénzért egy jó lé
Sáregres-Rétimajor - Szombaton a Szent Péter-napi halászbúcsún perkátai halászléfőzőnek sikerült elvinnie a kupát. Matucza Gyula nem először kóstoltatta a jó halászlét.
Szombaton minden a halról, a halakhoz értő emberekről szólt a rétimajori kellemes természeti környzetben. A sétálók a horgásztavak nyugalmával, a tavirózsák tündöklésével, a fenséges lótuszvirágok színpompájával ismerkedhettek, amíg a szakmai találkozó résztvevői aktuális mezőgazdasági kérdésekről, elsősorban a halászati ágazat helyzetéről folytattak eszmecserét.
Kellemeset a hasznossal: finom főztek kóstolása és szakmai kérdések megvitatása Rétimajorban
Fotó: FMH
A sátrak alatt már reggel kilenc tájban megkezdődött a halászléfőző-verseny, tizenöt bográcsban rotyogtak a levek. A sárbogárdi borbarátok három ponyva alatt főztek, az egyik halászlé a fehérboros Gili Jánosé, a másik, a vörösbort kínáló Bognár József, a harmadik pedig a roséval jeleskedő Arany-Szabó Ferenc bográcsában készült. Több csapat érkezett a közeli Százhalombattáról, egy a szomszédos megyéből, Udvardiból, ők már tavaly is beneveztek a versengésbe.
- Baráti társaság a miénk, segítünk egymásnak, még a passzírozásban is - invitálta a kíváncsiskodókat a sárbogárdi Gili János egy pohárba borra.
A következő sátor alatt kanálnyi kóstolót kaptunk a finom ételből. A perkátai Matucza Gyulával tavaly is találkozhattak a halászbúcsú látogatói, az idén pedig olyan halászlét forralt, amely elnyerte a zsűri első díját. Varga Sándor háromszoros olimpiai bajnok, Oscar-díjas, világbajnok szakács, a fővárosi Takács György szülész-nőgyógyász, nagy halászlészakértő és Straub Dezső színművész kóstolta végig a halételeket, döntött a főzők sorsáról, helyezéséről.
- Egy halászlét nagyon el lehet rontani - mondta Straub Dezső, miközben a horgászverseny egyik versenyzőjeként a parton ülve leste a kapást. A színészt már régi barátság fűzi az Aranyponty Halászati Zrt. vezetőjéhez, Lévai Ferenchez. - Végigkísértem a folyamatot, ahogy szorgalommal, profizmussal, megteremtették Halországot, a turizmus és a halászati tevékenység ötvözetét.
A halászbúcsú étkei közt felfedhezhették a látogatók a különleges busakolbászt, finom, de többen maradnak a sertésből készült füstöltnél.