Hírek

2010.05.03. 17:54

Janus arcú érettségi, kötelező újságolvasással

FMH - A megye középiskoláiban hétfőn reggel minden az irodalom-érettségiről szólt, áll még az a hagyomány, hogy kedden a matematika van soron.

Tóth Péter

Délután egy óráig egy szót se! - az idei magyar érettségin talán ebben az egy mondatban rejlett a legtöbb újítás. A technika fejlődéséről van szó, illetve arról, hogy a diákok esetleg menet közben is megkaphatták volna mobiltelefonjukra a kidolgozott tételeket. Emiatt látták jónak az érettségi szervezői a hírzárlatot, délutánig a sajtó egy része is csak nem hivatalos információkat közölt. A tényeket csak ezután összegezhettük: Fejér megye harmincöt gimnáziumában és szakközépiskolájában kezdtek neki reggel nyolctól a diákok a feladatok megoldásának. A középszintű érettségin egy Janus Pannonius-verstöredék felfedezéséről szóló cikket kellett értelmezni, a szövegalkotásnál Szabó Magda, Gelléri Andor Endre írásai, Kosztolányi Dezső és az ő Karinthy-féle paródiája közül lehetett választani. Emelt szinten Babits és József Attila versei kerültek a feladatlapra. 
 
Free hugs - az ismert mozgalom neve szabad fordításban annyit tesz: szabad ölelés. A követőit egyesek megmosolyogják, mások szokatlannak, értelmetlennek látják, hogy az utcán vadidegeneket ölelnek át  előzmény nélkül. Az érettségiről kijövők aligha gondolkodtak el a dolog pszichológiai jelentőségén: volt, aki szó nélkül vetette magát a Kodolányi-főiskolán szociális munkásnak tanuló lányok ölébe, másokban még benne volt a feszkó, s inkább gyors iramban elhagyták az érettségi helyszínét.
Sokan az érvelő típusú feladatokat választották, holott ahhoz is ismerni kell a szakfogalmakat, irodalmi példákat - véli egy lapunknak nyilatkozó irodalomtanár. A diákok közt végzett röpke közvélemény-kutatásunk szintén az érvelést hozta ki győztesnek. Minderre három óra volt, egy maradt a szövegértésre  egyesek ezt keveselték, mások inkább azt mondják: egy jó képességű diák játszva megoldja őket...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!