Hírek

2010.10.27. 04:37

Partfalcsúszás - elkészült a jelentés

Kulcs - A tavaszi árhullám levonulása mozdult meg először idén a kulcsi lösz - áll a most elkészült jelentésben.

Dunaújvárosi Hírlap

A mostani mozgás azonban nem előzmény nélküli. Tavalyelőtt az úgynevezett Vörös-parton rogyott meg a föld, és vele együtt több nyaraló is. 2009-ben pedig újabb földmozgás következett be. Egy 2009. július 9-én készült geotechnikai szakértői vélemény a most megcsúszott  vagyis a Sőtér sétány alatti  területet már akkor egyértelműen csúszásveszélyesnek nyilvánította, egészen pontosan úgy fogalmazott: a lejtő csak minimális biztonsági tartalékkal rendelkezik, így már ekkor is fennállt a területen a potenciális csúszásveszély.

Amint megírtuk, a kulcsi önkormányzat éppen ezért többször is pályázott az elmúlt években partfal-helyreállításra, ám eddig nem járt sikerrel. A 2010. október 22-én elkészült újabb szakértői állásfoglalás rögzíti: ugyancsak a pénzhiány miatt a csapadékvíz többnyire még mindig az utakon zúdul le a Duna felé. A most elkészült előzetes szakértői állásfoglalást három, a löszcsúszások terén nagy tapasztalattal rendelkező okleveles építőmérnök, egyben egyetemi oktató jegyzi. Takács Attila, dr. Nagy László és dr. Farkas József anyaga felhívja rá a figyelmet: csapadékos időjárás mellett a területen történt építkezések, a növekvő ivóvízhasználat, a csatornázás hiánya miatt megemelkedett talajvízszintre még ráhalmozódott a beszivárgó víz.

A rogyó partfalban pedig olyan magasra emelkedett a talajvízszint, hogy helyenként forrás formájában ki is lépett a felszínre.

A tanulmány szerint százötven méter hosszúságban következett be csúszás, azért, mert a löszfal belsejében valamelyik réteg átázott.

Amint arról lapunk beszámolt, egy ingatlanból már kimentette értékeit a tulajdonos, a szakértői vélemény szerint ugyanis ez az ingatlan éppen a mozgó földtömeg közepén található.

A legfontosabb teendők között a szakértők a mozgó löszparton lévő fák tarvágását jelölték meg, kiemelve ugyanakkor, hogy a gyökérzetet meg kell hagyni. Három ingatlan esetében a közművek kikapcsolását is javasolják, ami időközben megtörtént. A szakértők talajfúrásokkal tárnák fel a csúszás pontos okát.

Pintér Sándor belügyminiszter segítségét is kéri Dorkota Lajos a táborállásiak ügyében

 A katasztrófavédelem országos főigazgatója után most Pintér Sándor belügyminiszter segítségét is kéri dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő a táborállásiak ügyében.

Dr. Dorkota Lajos azonnal felkereste a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetőjét, dr. Bakondi Györgyöt, amikor a váratlan esemény, a partfalcsúszás bekövetkezett Táborálláson. Az országgyűlési képviselő azt mondja, jóleső érzéssel vette tudomásul, hogy a főigazgató már tudott a problémáról, mert  ahogyan Bakondi fogalmazott  kiváló védelmi szervezete van a városnak, a polgármester vezette védelmi bizottság, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem tökéletes munkát végzett. A jól megszervezett csapat meghozta az ilyen esetben szükséges intézkedéseket, amelyek alapján a katasztrófavédelmi alapból kérhet támogatást a város.

Készül az a szakértői vélemény, amelyben már konkrét összegek is szerepelnek, ám az igényekről már hétfőn tárgyalt Dorkota Lajos a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkárával. Nagy baj, hogy a vörösiszap okozta pusztítás kimerítette a katasztrófavédelmi alapot, a legsürgetőbb munkák 1,5 milliárdot emésztettek fel eddig  ennyi egész évre összesen nem állt az alap rendelkezésére... Ettől függetlenül Dunaújváros benyújtja az igényt, lobbiznak a támogatásért, de bármi lesz is a döntés, az önkormányzat mindenképpen helyreállíttatja a táborállási partot, hangsúlyozta Dorkota Lajos.

A kormányzati segítségig saját erejéből mindent megtesz a város, amit lehet, tette hozzá az országgyűlési képviselő. A közgyűlés csütörtökön dönt arról, hogy a partfalba dréncsőrendszert építenek be nagy mélységben, kivezetik vele a talajban felgyűlt vizet. Szerinte mindenki tökéletesen teszi a dolgát. Nem akar visszafelé, az elődökre mutogatni, de tény, hogy a lakók már augusztusban felhívták a városvezetők figyelmét a partfal-problémára. Az elvesztegetett két hónapnyi lemaradást most nagyon nehéz, talán lehetetlen behozni.

A Pentelei Molnár János utcában lakók nem szeretnének a táborállásiak sorsára jutni, ezért minden követ megmozgatnak, hogy az illetékesek felfigyeljenek az ottani partfalveszélyre. Kovács Tiborné levelet írt a városüzemeltetési és fejlesztési irodának, majd olvasott a táborállásiak kontra önkormányzati vezetők hétfői megbeszéléséről, oda is elment, ott is felhívta a figyelmet a félelmeikre. Tegnap a helyszínen megmutatta a háza végében lévő meredek partot. A nagy esők árkokat vájnak a löszben, a mélyedéseket mindig betapasztják, nem hagyják, hogy leomoljon.

 A Pentelei Molnár János utca fölötti területről, a Rosti Pál utcában lévő ingatlanokról ránk zúdul a víz. Nem akarom én bántani a felső szomszédokat, hiszen nem tehetnek a helyzetről. Az utcára nem engedhetik a csapadékvizet, és a szennyvízcsatornába sem vezethetik, mert az önkormányzat egyiket sem engedi. A szabályok szerint az ingatlanon belül kell megoldani az esővíz szikkasztását, csakhogy nagyon veszélyes a löszpart felső peremén átitatni vízzel a ház alatti talajt.

Kovács Tiborné szerint megfelelő vízelvezető árkokról kellene gondoskodni azon a problémás szakaszon. De a szakemberekre bízza a döntést, csak azt szeretné, ha valaki minél előbb intézkedne  még mielőtt újabb esőzések jönnek, és megcsúszik a part a Pentelei Molnár János utca felett is.

Kovács Zsolt, a városüzemeltetési iroda munkatársa megígérte a táborállásiakkal tartott fórumon, hogy napokon belül helyszíni ellenőrzést tartanak a Pentelei Molnár János utcában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!