Hírek

2011.03.28. 12:52

Alkotmányozás - Harrach: megerősített védelmet kaphat a termőföld és vízkészlet

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a későbbi időszak feladata lesz a családok és a szavazati jog kérdésének megoldása; Harrach Péter hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt az alaptörvénybe bekerülő új pontok közül a termőföld és a vízkészlet védelmét emelte ki.

MTI

A kormánypárti frakcióvezető a miniszterelnök felszólalására reagálva hangsúlyozta:  civil szervezetek, független szakemberek, intézmények vezetői mellett közel egymillió magyar ember mondott véleményt. Mint mondta, csak két párt maradt ki: az egyiknek nem volt mondanivalója az alkotmányról, a másik viszont néhány tévedést tartalmazó megjegyzést tett, és "megmaradt az ő szűk körén belül".
Úgy fogalmazott: új korszak kezdődik, amelynek startköve az új alkotmány. Az alkotmányozásba mindenkit hívtak, aki nem vesz részt benne, magát zárja ki ebből az új korszakból - hangzott el
A családi szavazati joggal összefüggésben kevesen gondolták, amikor felvetődött, hogy valóban benne marad a végső változatban - mutatott rá. Az emberek véleménye szerint úgy tűnik kikerül a javaslatból, de ezzel a családok és a szavazati jog kérdése nincsen megoldva, ez a későbbi időszak feladata lesz - jegyezte meg. A vita értelméről szólva azt mondta, mivel a társadalom elöregedik, s a kampányban minden parlamenti párt az idősek, nyugdíjasok szavazatára számít, gyakorlatilag kimarad a jövő, a családok szempontja a diskurzusból. Valamilyen módon ezt majd kezelni kell - hangsúlyozta.
Kitért arra, hogy bekerül a javaslatba a termőföld és a vízkészlet megerősített védelme, ez az a magyar emberek többségének igényével találkozik.
"Két olyan kincsünkről van szó, amit nem veszíthetünk el" - hangsúlyozta a KDNP-frakció első embere.
A tényleges életfogytiglani szabadságvesztésről azt mondta: ez egy kegyetlen büntetés, ezt mindenki látja, viszont sokkal kegyetlenebb az, amit az elítéltek elkövetnek. Harrach Péter szerint ennek az intézménynek a megerősítése az emberek elsöprő többségének a véleménye
A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője annak a reményének adott hangot felszólalása végén, hogy az új alaptörvény a teljes nemzet, minden magyar ember alkotmánya lesz, még akkor is, ha két párt ebből kimaradt.
Azt kívánom, hogy a képviselők többségének szavazatával szülessen meg az új alkotmány, amely utat mutat a magyar jövőnek - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!