Hírek

2011.03.28. 09:21

Csákberény - Kiváló borok, érintetlen táj

Egy borozásra ugyan jók, de ennél többet szeretnének a vértesi faluban. Az új önkormányzati testület tagjai, beleértve a polgármestert is, lemondtak a tiszteletdíjról.

B. Kiss László

 

Perelj, Uram! Ezzel a címmel írt a közelmúltban elhunyt Sobor Antal történelmi kisregényt a két csákberényi mártír papról. A református Szikszay János és a katolikus Mansbart Antal bűne az volt, hogy 1849-ben kihirdették a templomban a függetlenségi nyilatkozatot. Ezekben  a márciusi napokban óhatatlanul ez jutott először az eszembe, amikor  Csákberénybe indultam. Sobor Antal műve 1985-ben jelent meg először, és valóságos kultuszt teremtett a Nagyigmándon kivégzett két mártír papnak, akiknek története oly' katartikusan példázza az ökoménia eszméjét.
Még egy történelmi  dátum a középkori eredetű, a török korban elnéptelenedett, majd újratelepített, a második világháborúban pedig háromszor gazdát cserélt falu történetéből.  1994. Ekkor nyitotta meg Magyarországon  a kapuját az első teleház   Csákberényben.

Tavaszi eső dobol a szélvédőn. Elhagyom a falu határában épülő golfpályát, ahol  a gazdasági válság  megakasztani látszik a munkálatokat. A községháza a falu legszélén áll, így zavartalanul gyönyörködhetek az udvarról elém táruló  vértesi panorámában.
- Az új önkormányzati testületet alkotó csapat minden tagja felelős egy-egy témáért. Mindegyikőjük mögött pedig áll legalább néhány olyan személy, akiket segítségül tudnak hívni  - magyarázza a polgármester a szereposztást. Az elöljáró "homokozója" - miként Vécsei László fogalmaz - a költségvetés, az önkormányzat gazdálkodásának rendbe rakása. Sáfrán Andrásné, Irén az  óvoda vezetője,  és a Nefelejcs hagyományőrző egyesület elnöke. Az ő reszortja az oktatás, a kultúra. Borbély József,   a négy évfolyamos iskola vezetője felel a szociális területért. Huszár Attilánéé, Rencié a külső körlet, a faluszépítés.    Kőrösi Ödön  a katolikus egyházközség világi vezetője. Ő ápolja a kapcsolatot az önkormányzati testületen belül az egyházakkal. Szabó Gábort a Csákberény SE az elmúlt napokban választotta elnökévé. Ő felel a szabadidős programokért, az ő feladata a sport föltámasztása. Dezső József,  a helyi újság  szerkesztője  a kommunikáció reszortosa  - sorolja  Vécsei László. A testület tagjai - ideértve a  polgármestert is - társadalmi munkában tevékenykednek. Az elöljáró föl nem vett tiszteletdíja a költségvetési deficit csökkentésére megy, a képviselők föl nem vett tiszteletdíját pedig a civil szervezetek, az egyházak kapják meg. Új szelek fújnak Csákberényben - ez tetszik ki a polgármester minden mondatából. Míg eddig Pusztavámmal alkotott körjegyzőséget a falu, most Csókakővel és Söréddel lépne frigyre. Az új vezetés kiemelt figyelmet fordít az oktatásra, a településfejlesztésre, a turisztikára. A gyerekek számát tekintve lényegesen többen is járhatnának  helyben  iskolába. Ennek ösztönzése érdekében ősztől angol nyelvi képzést vezetnek be, az informatika magas szintű oktatásához az Albacomptól adományként kapott összesen 22 számítógép jelentheti az alapot, a  Pro Vértes alapítvánnyal együttműködve pedig a természettudományok okítását erősítenék. A falut erdők, védett rét övezi. Adva van tehát minden itt helyben ez utóbbihoz is. Ami a településfejlesztést illeti: a polgármestereket mindig új utcáért piszkálják, de nem biztos, hogy polipszerűen kell terjeszkednie a községnek  - hangsúlyozza  Vécsei  László, aki szerint  - mint fogalmaz - "egy esti borozásra már  jók vagyunk". A cél azonban ennél több: az, hogy egy hosszú hétvégére is tudjanak  helyben, illetve a környéken    programot, szállást biztosítani a vendégeknek.

A falu kiváló borai, a környék turistaútjai, s lovasélete  miatt is remek kirándulóhely. A pénzben ők sem dúskálnak, az itteni emberek önzetlensége, összefogása azonban komoly lehetőséget jelent.

 

OLDALTÖRÉS: Az összefogásra kíván alapozni

 

 

 

Az összefogásra kíván alapozni

Vécsei László állatorvos dinasztia tagja, mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalkozó. Korábban sohasem foglalkozott közélettel. Mégsem bánta meg, hogy elöljáró lett.
A polgármester 41 éve született Békéscsabán.  Mindössze öt esztendeje él Csákberényben, a múlt őszön  mégis a község polgármesterévé választották.
 

 


 - Miként került Csákberénybe?
 
-A feleségem székesfehérvári. Olyan helyet kerestünk, ahol jó lakni.

- Foglalkozott korábban közélettel?

-  Nem, korábban soha. Nem is voltak ilyen ambícióim. A közéleti szereplést hálátlan feladat, hiába a jó szándék, nem lehet mindenkinek a kedvére tenni.

- Nem értem. Miként lett Önből mégis polgármester?

- Néhányan kezdtünk el arról beszélgetni, hogy érdemes lenne megmozdítani a falut. Én az óvoda vezetőjét, Sáfrán Andrásnét kapacitáltam, hogy jelöltesse magát polgármesternek. A csapat azonban rám osztotta ezt a feladatot, mondván: ha megválasztanak, nem leszek a saját főnököm.

- Mivel foglalkozik?

- Végzettségem szerint állatorvos volnék. Én a nagy testű állatokat szeretem, azok gyógyítása azonban nem biztosít túl fényes megélhetést. Vállalkozóként maradt tehát számomra a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

- Milyen programmal indult a választáson?

-  Hét fős csapattal indultunk a választáson. Mindannyian bizalmat kaptunk: a csapat tagjai alkotják az önkormányzati képviselőtestületet. Pénze manapság senkinek sincs, a pályázatok átfutása lassú. Ezért elsősorban a civil szférára, a falu lakosainak összefogására alapozva szeretnénk ténykedni annak érdekében, hogy  remek természeti adottságain túl  jó közérzettel megáldott, vonzó település legyen Csákberény.

- Polgármesterként milyenek az első tapasztalatai?

- Nagyon kedvezőek. Igen örülök a pozitív visszajelzéseknek, annak, hogy a pezsgés beindult. Ne akarom elkiabálni, de nem kellett csalódnom a csákberényiek lokálpatriotizmusában. Elég egy telefon, és olyanok is aktivizálódnak, akik tíz éve be voltak gubózva. Mindenki az első szóra odateszi magát, legyen szó szemétszedésről, a falunapról vagy éppen március 15. megünnepléséről.

 

OLDALTÖRÉS: Szoborterv a párkányon

 

 

 

Szoborterv a párkányon

 

 


Egy felújított parasztházban él és  részben  alkot Máhr Ferenc festő, szobrász. Míg a képeit a padlástérben festi, amelynek ablakához a templomi tabernákulomból merítette az ötletet, addig szobrait a volt tsz telephelyén bérelt helyiségben alkotja. Budapesten született, de gyerekkorában sok időt töltött Csákberényben pásztorkodó apai nagyapajánál. Később kitérőkkel került vissza gyerekkora kedvelt színteréhez. Vonzott a vértesi táj. Természetelvű alkotó, legutóbb Zsámbékon avatták föl az általa készített emlékművet, ami a németek kitelepítésének állít mementót. A műről Melocco Miklós is elismerőleg nyilatkozott - meséli. Csákberényben is több köztéri alkotása látható. A tűzoltószertár falán a Szent Flórián emléktábla, Meráni Fülöp, a nagy vadász egész alakos szobra és a mártír papok emlékműve. A tisztaszoba ablakpárkányán egy faragott női alak nyűgöz le. Az asszony egy kisgyermeket emel magasba. Szoborterv, amelyre egyszer talán megrendelése is lesz - mondja a művész.

 

OLDALTÖRÉS: A község krónikása

 

 

 

A község krónikása

 

 

Mansbert utca. Itt, a falu egyik mártír papjáról elnevezett utcában lakik Pánczél Józsefné, Boris néni, aki a maga nyolcvan évével a csákberényi múlt olyan tanúja, aki szívesen osztja meg másokkal is mindazt, amit átélt. Az egyik dédunokájára vigyázott, amikor betoppantunk. (Petrán kívül még négy másik is van neki!) Szívesen mesél, a helyi kézművestáborban például tátott szájjal hallgatták a gyerekek. Boris néni tele van történetekkel, amelyek közül nem egyet papírra is vetett. Számára egyaránt megörökítésre méltó volt a magányos Ábel bácsi története, vagy azoké, akik a második világháborúban itt lezajlott súlyos harcok következtében vesztették életüket. Több mint harmincan robbantak fel a falubeliek közül, s hárman is voltak olyanok, akik fél lábbal voltak kénytelenek leélni az életüket  - meséli. Búcsúzóul egy vidámabb történettel ajándékozott meg. Ugye, csak fekete-fehér tévé volt régen? - kérdezte tőle egyszer egy óvodás. Méghogy tévé! - válaszolta ő nevetve. - Villany sem volt...

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma 1230 fő. Területe 41,37 négyzetkilométer.

- Polgármester: Vécsei László, a testület tagjai Borbély József, Dezső József, Huszár Attiláné, Kőrösi Ödön Kálmán, Sáfrán Andrásné, Szabó Gábor.
 
- Kisebbségi önkormányzat nem működik a településen.

- A helyi óvodába mintegy hatvan gyerek jár, az alsó tagozatos iskolának 26 tanulója van. Mindkét intézmény a móri többcélú kistérségi társulás fenntartásába, tagintézményként működik.

- Civil szervezetek: Csákberényi Sportegyesület, polgárőrség, Vöröskereszt helyi szervezete, nyugdíjasklub, önkéntes tűzoltó egyesület, Nefelecs hagyományőrző egyesület, katolikus Karitasz, Csákberényért Alapítvány.

- Címerében a bicska arra utal, hogy régen a berényieket bugylisoknak is nevezték.

Helyi értéktár

- Református és katolikus templom.

- Régi temetők.

- Az első világháborús emlékmű. A falu 1849-ben mártírhalált halt papjainak emléktáblája.

- Tájház.

- Merán Fülöp emlékszoba.

- A vértesi tájvédelmi körzet, amely körülöleli a falut.

- Országos viszonylatban is unikumnak számít az az eperfa, amelynek törzsében háborús bombahüvely látható.

- A móri borvidéken fekvő település borai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!