Hírek

2012.05.31. 19:12

A bagózás ellen

Székesfehérvár - A Nemdohányzók Világnapján fiatalok papírlapokból kialakított rajzot, feliratot mutattak fel.

S. Töttő Rita

Az élőképet a ciszterci gimnázium, a II. Rákóczi általános iskola és a  Sziget utcai általános iskola mutatta be. Jelen volt az akciónál Müller Cecília megyei tiszti főorvos és Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvos. Lapunknak elmondták, hogy a nem dohányzók védelméről hozott jogszabályt a lakosság döntő többsége tudomásul vette. Ebben nagy szerepe volt a tájékoztatásnak és a három hónap türelmi időnek is. Az ellenőrzések folytatódnak, április elseje óta mintegy 240 ellenőrzést végeztek. A jó hír az, hogy a megyében csak két esetben kellett büntetést kiszabni.

Azt is elmondták a szakemberek, hogy indokolt a jogszabály finomítása, de úgy, hogy ne "puhuljon fel".

Magyarországon a 15 év feletti lakosság 36 százaléka dohányzik rendszeresen. Különösen aggasztó, hogy a 18-35 év közötti nőknél az arány 48 százalékra nőtt. Éppen a gyermekvállalási időszakban!

Igaz, tíz év alatt 10 milliárd szál cigarettával csökkent az értékesített mennyiség, ám nem tudható, mekkora a becsempészett dohány mennyisége. Az biztos, hogy világelsők vagyunk a tüdőrák halálozást illetően, s rendkívül magas a dohányzással összefüggő megbetegedések, halálozások száma. Más országok példája igazolja, hogy a zárt téri dohányzási tilalom egy éven belül 10-17 százalékkal csökkentheti az akut szívizom infarktus miatt kórházba kerülők számát. Tíz éven belül a tüdőrák kockázatának 50 százalékos csökkenése érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!