Hírek

2012.06.30. 19:08

Brazíliai svábok a szári mulatságon

Szár - "Sramlizene", sör, virsli, sváb népviseletbe öltözött fiatalok: a Fejér megyei Száron egész estés mulatságot szerveztek szombaton. A messzi Brazíliába szakadt svábok érkeztek a faluba a helyi néptánccsapat meghívására.

Lovász Lilla

A szári sportcsarnok felé tartva már messziről hallatszik a sváb muzsika. A hőség dacára szinte a fél falu ott nyüzsög a téren, egyre többen perdülnek táncra. Már csak a díszvendég hiányzik: Brazíliában élő sváb néptáncosok fellépésére vár a közönség.

A második világháború alatt Bácskából és Bánátból kitelepített svábok először Németországba kerültek, ám nagy részük úgy határozott, nem áll meg németföldön. Egészen Brazíliáig, Entre Rios városáig vitte őket a sors. Hagyományaikat azonban máig őrzik: gyermekeik, unokáik kiválóan beszélnek svábul, sőt, néptánccsoportot alakítottak, amely idén európai körútra indult. Németország, Szerbia és Horvátország mellett hazánkba is eljöttek: a Saarer Tanzgruppe (azaz a szári tánccsoport) meghívására három napot töltenek Száron, tudjuk meg a házigazda táncosok vezetőjétől, Schweininger Pétertől.

- Harmincketten érkeztek, mindannyian helyi családoknál kaptak szállást. Szerveztünk számukra egy kirándulást a fővárosba, ma este pedig kétórás műsorral kedveskednek nekünk - mondja Péter, aki a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa ifjúsági tagozatának elnökeként egy ulmi látogatáson találkozott először a brazil svábokkal, s nyomban arra gondolt, a szári közösség szívesen látná őket falujában. Hamar megvalósult a terv, alig két hónap telt el azóta.

Ahogy a nap lebukik a templom mögött, felbukkannak a "brazilok" is.

- Egészen úgy érezzük magunkat, mint otthon, hiszen itt mindenki ugyanolyan sváb, mint mi. Igaz, azt nem gondoltuk volna, hogy ekkora fesztivált szerveznek nekünk itt a faluban - mondja mosolyogva Norbert Geier, a brazíliai csapat vezetője. És ha már ilyen szíves fogadtatásban volt részük, gyorsan meg is hívták a helybéli táncosokat az óceánon túlra.

- Sokat utazunk a néptánccsoporttal, nemrég jöttünk vissza az Egyesült Államokból, és hamarosan olasz körútra indulunk - teszi hozzá Sweininger Péter. - Szervezés és persze pénz kérdése, de azt hiszem mindannyian szívesen látnánk Brazíliát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!