Hírek

2012.07.09. 15:44

Adósságrendezés - Lezárult az eljárás, visszafizetik tartozásukat Abán

Aba - A település adósságrendezési eljárás megindítását kérte tavaly. A bíróság ezt elrendelte, s azt a Cégközlöny 2011. augusztus 19-i számában tette közzé. Az eljárás mára lezárult.

Miskei Anita

A település hosszú ideig küzdött pénzügyi nehézségekkel, végül tavaly augusztusban a bíróság elrendelte az adósságrendezési eljárás megindítását, s pénzügyi gondnoknak a Mátraholding Zrt.-t, s annak képviseletében Pinkáné Surányi Editet jelölte ki.  A pénzügyi gondnok az adósságrendezési eljárást lefolytatta, s elkészítette a nagyközség önkormányzatának reorganizációs programját és egyezségi javaslatát is, melyet a képviselő-testület elfogadott. Az első egyezségi tárgyaláson, majd a folytatólagos megbeszélések során Aba önkormányzata a hitelezőkkel az adósságrendezési eljárás keretében egyezséget kötött. A hitelezői igényekkel rendelkező követelések jogosultjainak - valamennyi csoportban számítva is - több, mint fele elfogadta az egyezséget.



A 2011. augusztus 19-én bejelentett összes, nem vitatott tartozásállomány 2 milliárd 232 millió 797 ezer 038 forint volt, s ebből az egyezséget elfogadta 1 milliárd 787 millió 771 ezer 595 forintra igényt tartó hitelező. Így a folytatólagos tárgyalások során végül az egyezséget elfogadók aránya 80,07 százalékra nőtt. Az eljárás során vitatott hitelezői igénnyel mindössze öt hitelező bírt. Ezek a vitatott igénnyel rendelkező hitelezők nem vehettek részt az egyezségkötésben, követelésüket a megállapodás létrejötténél figyelembe kellett venni.

Az adósságrendezési eljárásból kiderült, hogy a vitatott igények között szereplő Soponya önkormányzatának hitelező igénye csak részben került  vitatásra. Az egyezségi ajánlat jellegéből adódóan az elfogadott hitelezői igényből eredő készpénz kifizetés fedezete rendelkezésre állt,  a vitatott hitelezői igényre eső részt a teljes összeg elfogadása esetén is csak az egyezség szerinti ingatlanvagyon értékesítéséből befolyó bevétel fedezi.

Az elfogadott egyezség elemei között szerepel az is, hogy az első csoportba tartozó reptéri ingatlanhoz tartozó hitelezők  - a Hypo Noe Gruppe Bank Ag. és a Pro-Omikron Kft. - felé Aba önkormányzata vállalja, hogy a hitelezők által bejelentett követelés szerződés szerinti összegét megfizeti. Utóbbi társaság biztosított hitelt a reptéri ingatlan megvásárlásához. A tartozás rendezése  azonban egy több lépcsős törlesztés, a tőke kamatát 2015. december 31-éig fizetik meg, a tőketörlesztés első időpontja is ez a nap lesz. A tőketörlesztés utolsó időpontja 2032. december 31. lesz. Az uniós pályázatokhoz kapcsolódó hitelezői igényeknél a település vállalta a hitelezők által bejelentett követelés 100 százalékának megfizetését. Az önkormányzat valamennyi pályázat esetében rendelkezik alszámlával, melyeken rendelkezésre állnak, illetve az irányító hatóságok jóváhagyták a hitelezői igények kifizetését. Az egyéb hitelezők esetében az önkormányzat vállata, hogy ötmillió forintig a követelésrész száz százalékát megfizeti, afelett a követelésrész kisebb hányadát fizeti meg. A  kamatokat pedig elengedték a hitelezők.  

Pinkáné Surányi Edit négy hitelezői csoportot állított fel: az elsőbe a reptéri ingatlanhoz kapcsolódó hitelezői igényeket sorolta, a másodikba az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó hitelezői igényeket csoportosította. A harmadik kategóriában a hazai és uniós pályázatok sikeres befejezéséhez, az EU-s és TRFC pályázatokkal összefüggő fenntartási kötelezettség biztosításához kapcsolódó hitelezői igények, míg a negyedik kategóriába az egyéb igények kerültek. Kiderült, 124 fennálló, nem vitatott követeléssel rendelkező hitelező van. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!