Hírek

2012.08.16. 20:03

Újabb buszmenetrend novemberig?

Székesfehérvár – Az önkormányzat és az Alba Volán szakembereinek október 31-ére a régi és a tervezett buszmenetrend legjobb elemeit felhasználva új javaslatot kell asztalra tenniük.

Házi Péter

Zsúfolásig telt csütörtökön az Alba Volán Zrt. étterme, ahol Székesfehérvár polgármestere, valamint a cég vezérigazgatója találkozott a munkástanács tagjaival, a székesfehérvári helyi járatokon dolgozó buszsofőrökkel, hogy személyesen is ismertessék a városi buszközlekedés körüli történések jelen állását.

– Az elmúlt hónapokban biztosan nem egy embernek voltak álmatlan éjszakái a teremben ülők közül. Akkor is jöttem volna, ha nem alakulnak jól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a tárgyalások, ám ha valóban sikerül aláírni a szerződést, akkor Magyarországon elsőként egy példaértékű finanszírozási modell vaslósulhat meg a helyi tömegközlekedést illetően – jelentette ki Cser-Palkovics András polgármester, aki röviden ismertette, miként alakult ki az 1,7 milliárdos hiány a helyi buszközlekedésben.

Mint mondta, Székesfehérvár álláspontja az, hogy mivel az állam hozta a döntést a diák- és nyugdíjas bérletek támogatásának csökkentéséről, így a város nem felelős az emiatt felhalmózodott veszteségért.

Mégis, a város hajlandó 800 milliót tíz év alatt kifizetni, ha az MNV Zrt. a többit biztosítja az Alba Volán számára. A polgármester meggyőződése szerint ugyanis az Alba Volán az a cég, amely képes ellátni a tömegközlekedést Fehérváron. A városi képviselőtestület mai ülésén tárgyal a szóban forgó szerződésről, ha a közgyűlés
ennek aláírására felhatalmazza a polgármestert és vagyonkezelő is "kötélnek áll", akkor a város gyakorlatilag azt is vállalja, hogy az évi eddigi 100-110 milliós támogatás helyett 224 milliót ad a buszközlekedés bizosítására. Mivel az MNV Zrt. utasítására a cég felmondta szeptember 1-jével a tömegszállítási szerződést, ezt a felmondást hatályon kívül kell helyezni.

Mint Tóth István vezérigazgató kiemelte, örülnek annak, hogy a menetrend kialakításába most az önkormányzat bevonja a Volánt. Meggyőződése szerint a – nem általuk – megtervezett menetrend hasznos kiindulási pont, de a régiben sok olyan pozitív elem van, amit bele kell építeni egy új menetrendbe. A polgármester kijelentette, október 31-ig a város és a cég szakembereinek ki kell dolgozniuk az „összegyúrt” menetrendet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!