Hírek

2012.10.01. 04:37

Életmentő lehet a magáncsőd

Székesfehérvár - Égető szükség lenne a nyugaton régóta jól működő magáncsőd intézményének bevezetésére - vélik a hitelkárosultakat segítő szakemberek.

Fejér Megyei Hírlap

Egy idén tavasszal elfogadott országgyűlési határozat szerint a kormánynak augusztus végéig a Parlament elé kellet volna terjesztenie a magáncsődről szóló javaslatot, ez azonban nem történt meg.  Végül Szili Katalin független országgyűlési képviselő tette ezt meg augusztus 8-án.

A tervezet célja, hogy a fizetésképtelen helyzetbe került magánszemély adósok az adósságcsapdából kikerüljenek - mondta Dobai Lajos Iszkaszentgyörgyön élő jogász, a Banki Hitelkárosultak Jogvédő Szövetségének tagja.


A javaslat az eljárás megindításának feltételeként a tartozás tőkeösszegének minimális mértékét 500 000 forint összegben határozza meg, továbbá rögzíti: a háztartás 3 havi nettó jövedelmét meg kell, hogy haladja a tartozás a csődvédelmi kérelem előterjesztéséhez. Lényeges elem, hogy a hitelezők meghatározott tartozás és egyéb feltételek fennállása esetén kötelesek kérelmezni az eljárást. Ez a szabály a jellemzően kiszolgáltatott, rosszul tájékozott adósok védelmét szolgálja. A javaslat hangsúlyozva a csődvédelem kivételes és korlátozott lehetőségét, amennyiben az elmúlt 3 évben az adott adós esetében már folyamatban volt ilyen eljárás, úgy nem indítható újabb. Az eljárás egyik további fontos eleme a végrehajtási eljárásokra vonatkozó moratórium, amely az eljárás lezárultáig, de legfeljebb 180 napig, kivételesen 365 napig tarthat. 

A javaslat az eljárásra vonatkozó kérelem címzettjeként az adós lakóhelye szerinti jegyzőt határozza meg. Az eljárás közigazgatási szakaszát követően a jegyző felterjesztése nyomán a bíróságon folytatódik az eljárás a nem peres eljárás szabályai szerint. Az adós érdekeit a csődrendezés során megfelelően felkészült vagyonfelügyelő képviseli, a hitelezők választmányt, illetve hitelezői képviselőt kötelesek választani. A szabályozás kulcsponti eleme, hogy a vagyonfelügyelő a fizetőképesség helyreállítását, illetve megőrzését célzó programot készít megbízatása kezdő napjától számított 120 napon belül, amelyet a bíróság elé terjeszt jóváhagyásra.

A csődvédelmi program alapvető szabálya, a javaslat céljával összhangban, hogy azt a vagyonfelügyelő az adós, illetőleg a vele egy háztartásban élők lakhatása és létfenntartása biztonságának figyelembe vételével köteles elkészíteni. Garanciális elem, hogy csak az előbbi szempontok figyelembe vételével kerülhet sor ingatlan értékesítésére, a vagyontárgyaknál pedig a piaci árat kell figyelembe venni. Az adósokért érzett állami, önkormányzati felelősség okán a javaslat lehetőséget teremt ezen hitelezői körnek, hogy követeléseikről az eljárás keretében lemondjanak.

- Álláspontunk szerint az adósoknak és a hitelezőknek, rajtuk keresztül pedig a társadalom egészének érdekeit szolgálja e jogintézmény. Nem véletlen, hogy az Európai Unió számos országában működik hasonló mechanizmus. A kilátástalan adósságspirál, szélsőséges esetben családok utcára kerülése elfogadhatatlan morális és gazdasági szempontból is  - véli Szili Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!