Hírek

2012.11.07. 08:42

Hősi halottakra emlékeztünk

A Hunyadi Mátyás Szakközépiskola hosszú múltra tekint vissza. Jogelődjét 1868-ban alapították, és ez alatt a hosszú idő alatt diákjai számos hagyományt teremtettek.

Fejér Megyei Hírlap

Ilyen például a kilencedikesek bemutatkozása, a Hunyadi vetélkedő vagy a Hunyadi-gála és bál. Az iskola tanulói azonban nemcsak a vidám hagyományokat,  hanem komoly események emlékét is őrzik. A  10. D  kimagasló szorgalmat tanúsítva megható műsort állított össze a Felső Kereskedelmi Iskola -  iskolánk elődje  - hősi halottainak emlékére.

Halottak napjához közeledve rendbe tették a Zsuzsanna-forrás környékét, verseket és részleteket gyűjtöttek a korabeli sajtóból. Az emlékükre állított  szobor előtt tartott megemlékező műsoruk kiérdemelte a közönség elismerését. Czibikné Kónicz Márta, az iskola tagintézmény-vezetője dramatikus játékkal igyekezett visszaadni az akkori érzelmeket. Osztály vigyázz! - mondta. - Jelentést kérek!
És az egyik diák jelentett: 49 tanuló igazoltan távol van.

Igen, az akkori tanulók gondjai egészen mások voltak. Nem az volt a fontos, hogy nem készültek a matematika dolgozatra, vagy nem írtak házi feladatot, hanem az lebegett a szemük előtt, hogy vajon látom-e még a családomat, lesz-e holnap? Hiszen lőttek rájuk, de nem hagyták, hogy eluralkodjon rajtuk a félelem, hanem hősiesen kiálltak a hazájukért.
Ezt tudva a 10. D osztály igyekezett tetteik súlyához mérten megadni a tiszteletet mind a 49 egykori  iskolatársnak. A műsort adó közösség jelképesen, gyertyát gyújtva emlékezett meg az elhunytakról és virágokkal díszítették fel az emlékművet. Verseiket a lehető legnagyobb átéléssel adták elő.  A Hunyadi Mátyás tagintézmény tanulói minden évben megtartják ezt a megemlékezést. A hősök emléke így nem halványul el, mert bár már nincsenek közöttünk, helytállásuk örök példa, mely szívünkben él.

Domokos Dalma
és Megyesi Eszter, 10.D
 Hunyadi szakközépiskola,
Székesfehérvár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!