Hírek

2012.12.28. 15:09

A petárdázás tiltott - Fehérváron is ellenőriznek a hatóságok

Székesfehérvár - Péntektől vásárolhatók meg azok a pirotechnikai termékek, melyek kizárólag szilveszterkor használhatók fel. Az árusításukkal foglalkozó kereskedőket a rendőrség, a katasztrófavédelem és több más hatóság is ellenőrzi. Petárdázni szigorún tilos!

B. Kiss László

Péntek délelőtt az egyik fehérvári nagyáruház parkolójában. A pirotechnikai eszközöket árusító pavilonhoz folyamatosan érkeznek a vásárlók. Szinte mindegyikük jól ismeri a színes dobozba csomagolt termékeket, amelyek sokak számára elengedhetetlen kellékei az új év köszöntésének. Az idősebb férfi BMW-vel érkezik, néhány perc alatt összeválogatja a több szatyorra való kollekciót, majd fizet. Hatvanhat ezer forintot... A következő vásárló egy idős hölgy, aki arra kéri a rendőrség és a katasztrófavédelem az árushely   ellenőrzésére érkező tagjait, hogy csak addig várjanak, amíg végez. Ez valóban nem tart soká, a prémgalléros hölgy néhány ezer forintot hagy a pulton.

Kreizinger Kornélia rendőr alezredes és Györök Ferenc, a katasztrófavédelem munkatársa ellenőriz (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

Amíg az ellenőrzés - a sajtó meghívott képviselőinek  jelenlétében -   tart,  addig az árusítás szünetel. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket csak  december 28. és 31. között vásárolhatják meg engedély nélkül a 18. életévüket betöltött személyek. A termékek december 31-én, 18 órától január 1-én reggel hatig használhatók fel. A fel nem használt termékek január 5-ig a vevő köteles visszaszállítani a forgalmazónak, aki azt köteles  térítés nélkül  visszavenni - mondta el a helyszínen jelenlevő Németh-Kész Mónika lapunknak.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvője nem győzi eléggé hangsúlyozni:  a korábbi években oly sok riadalmat, és  mellesleg  nem egy sérülést okozó petárdázás szigorúan tiltott! Akit a rendőrök tetten érnek, azt több módon is szankcionálhatják: figyelmeztethetik, maximum ötvenezer forint helyszíni bírságban részesíthetik, de akár szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene. Ez utóbbi esetben a büntetés összege akár 150 ezer forintra is rúghat.

Mindeközben zajlik az ellenőrzés, melynek során a poroltókat és a szükséges engedélyeket egyaránt megtekintik. Ahol súlyos szabálytalanságot találnak, ott a hatóság felfüggesztheti az árusítást, és bírságot szabhat ki az árusító helyet működtető cég ellen is. Ennek összege akár több százezer forint is lehet -  tudtuk meg Németh-Kész Mónikától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!