Hírek

2012.12.27. 13:07

Közösségellenes magatartások büntetése - hatályon kívül a rendelet

Székesfehérvár - Alkotmánysértők a kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló helyi rendeletek, amelyek például a koldulást, avarégetést, dísztéri gördeszkázást tiltották. Fehérvárnak is hatályon kívül kellett e rendeletét helyeznie.

Házi Péter

A szabálysértési törvény áprilisi változásával sok közterületi  cselekmény  szankcionálását vette ki az országgyűlési döntés az önkormányzatok hatásköréből. Ám mivel ezeket a tevékenységeket, így például a guberálást, a koldulást, szórólapozást, vagy éppen a zöldfelületre való parkolást valahogyan mégiscsak szabályozni kellett, az ország településein sorra születtek meg a helyi rendeletek a "kirívóan közösségellenes magatartásokról".

A hatályon kívül helyezett rendelettel például a kukákban vagy a lomtalanítások idején  guberálók ellen is felléphetett a város (Fotó: FMH-archív)

A fehérvári önkormányzat is megalkotta a sajátját, még júliusban. A rendelet  az e tárgykörbe tartozó magatartások elkövetőjével szemben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezerig terjedő  közigazgatási bírság kiszabását tette lehetővé. Fontos dolgokra volt hatása a rendeletnek, hogy néhányat felsoroljunk,  lehetővé tette   például a belváros díszburkolatán gördeszkázók elleni fellépést, de a kukákban vagy a lomtalanításon guberálók ellen is  lehetett tenni, s a város levegőtisztasága érdekében bevezetett avarégetési tilalom betartatásában is fontos  szerepe volt. Sőt, a közterületen alkoholt fogyasztók  ellen is intézkedni lehetett a rendelet alapján.

Mint ahogy Bóka Viktor székesfehérvári jegyző fogalmazott, a rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló előterjesztés megvitatásakor, az alkotmánybíróság döntése miatt egy, a megyeszékhelyen már jól működő rendeletet kellett hatályon kívül helyezni. A kiszabott bírságokat az emberek komolyan vették, rendre befizették a büntetést, így a közrendre jó hatással volt az intézkedési lehetőség. 
- Bízom abban, hogy alkotmánymódosítással vagy valamilyen más törvényi felhatalmazással, de sikerül megoldást találni arra, hogy a szabálysértési törvényben nem vagy nem kellő részletességgel szabályozott kitételeket a helyi önkormányzatok  megalkothassák. Erre információink szerint akár már a jövő év legelején sor kerülhet. A szankciók  lehetőségének hiánya tehát csak ideiglenes!  - fogalmazott lapunk kérdésére a város jegyzője, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy többféle jogcímen továbbra is szabhat ki az önkormányzat szabálysértési, igazgatási bírságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!