Hírek

2012.12.26. 16:53

Monopólium a temetőben

Székesfehérvár - Januártól egy önkormányzati rendelet lényegében kitiltja a fehérvári köztemetőből az önkormányzati temetkezési cég versenytársainak számító magán temetkezési válalkozásokat. Az érintettek jogi útra terelik az ügyet.

Klecska Ernő

Az önkormányzat november 30-ikán elfogadott, 58/2012 számú, 2013. január 1-jével hatályba lépő rendelete a 2000-ben született, a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló rendeletet módosítja. A változás leglényegesebb eleme (7 paragrafus) az, hogy "A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállítójárművön történő szállításával, a sírhelynyitással, és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező."

A városgondnokság üzemeltette temetőkben kötelező a cég szolgáltatásait és berendezéseit igénybe venni (Fotó: Pati-Nagy Bence)


- Ez azt jelenti, hogy a temetkezési vállalkozások teljesen ellehetetlenülnek Fehérváron,  a hozzátartozók pedig nem választhatják azt a szolgáltatást, amit szeretnének - mondta Hege Attila, egy kft.  képviselője. A vállalkozó, akinek saját tulajdonú hamvszóró parcellájában lesz ezek szerint csak módja temetni, s el kell bocsátania, úgy döntött, a  versenykorlátozó rendelet miatt jogi útra tereli az ügyet.

A temetkezésről szóló törvény is egyre inkább azt próbálja támogatni, hogy a köztulajdonban álló cégek minél több jogosítványt szerezzenek az általuk fenntartott temetők üzemeltetésében: Az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét - idézte a rendeletet megkeresésünkre Bozai István, a fehérvári temetőket üzemeltető Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezetője.

Bozai reményei szerint mindettől átláthatóbb lesz a temetkezéssel foglalkozó vállalkozók díjszabása, és nem mellékesen megszűnik például annak lehetősége is, hogy a végtisztességhez méltó ravatalozó helyett esetleg valamilyen, a vállalkozó által hozott partisátorban kelljen a hozzátartozóknak elbúcsúzniuk halottjuktól. A városgondnokság egyébként már beszerezte a koporsószállításhoz szükséges elektromos autót is.

A rendeletet tárgyaló közgyűlésen amúgy Mező Balázs és Szigli István is kritikával illette a változtatást. Előbbi szerint a már felsorolt szolgáltatások kötelezően megfizetendő díját a piaci áraknál jóval magasabban határozta meg az előterjesztő, ami végeredményben áremelést jelent. Szigli István  szerint egyértelműen látszik, hogy a fehérvári piacon lévő magánvállalkozóknak a sorsa megpecsételődik azzal, hogy az eddig veszteséggel dolgozó Fejér Megyei Temetkezési Kft-t (amelyben a városgondnokság jelentős tulajdonrésszel bír) próbálja az önkormányzat "helyzetbe hozni".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!