Hírek

2013.01.13. 17:30

Életeket mentő jelző

Fejér megye - A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bővítését tervezik a szakemberek, akik szerint ez az ünnepek alatt és az év első napjaiban sokak életét mentette meg.

Klecska Ernő

A felcsúti háziorvos már idén január 10-én kért telefonon segítséget amiatt, hogy Felcsúton, a Fő utcán az egyik házban egy bácsi fekszik a földön mozdulatlanul. Úgy látta, mintha a kezét mozgatná, de zárva volt az ajtó, így nem tudott bemenni a bácsihoz. A jelzést követően a járőrök azonnal a helyszínre mentek, ahol a bejárati ajtó üvegét betörve jutottak be a lakásba. A ház hideg, kihűlt állapotban volt. Az orvos megvizsgálta a földön, magatehetetlenül fekvő személyt, majd mentőt kért a helyszínre. A mentők kiérkezése után a 84 éves férfi elmondta, hogy előző nap az esti órákban elesett, és nem tudott felállni, mivel egyedül él nem tudott segítséget hívni. A bácsit végül a rendőrök biztonsági intézkedés keretében a mentővel elszállíttatták Tatabányára, a Szent Borbála Kórház Traumatológiájára - számoltunk be az esetről a napokban rendőrségi közlemény alapján.

 

Az idős emberek sokszor képesek magukat ellátni, de bármikor előfordulhat, hogy segítségre szorulnak (Fotó: Nagy Norbert)

Hasonló történetekről az elmúlt pár hétben többször is hírt adtunk. Az ünnepek és az újév első napjaiban  a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársai is több emberhez mentek segíteni - tájékoztatott Angyalné Sidelszki Adrien, a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője, Ecsedy Ildikó, a  házi segítségnyújtás és Klein Máté, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szakmai vezetője.

A szakemberek az esetek közül kettőt különösen jellemzőként említettek: egy idős hölgy combnyaktöréssel feküdt otthon,  egy idős úr pedig napokig nem tudot kimozdulni otthonából, mindkettejükön  a jól működő rendszer segített - emelték ki.A házi segítségnyújtás olyan ellátási forma, amely az önmagát saját erőből ellátni nem képes ügyfelek önálló életvitelének fenntartását lakásán, lakókörnyezetében biztosítja. Házi segítségnyújtás keretében gondoskodunk azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem, vagy csak részlegesen képesek - mondta Ecsedy Ildikó.

A székesfehérvári kistérségben, ahogy máshol is, az állami mellett önkormányzati támogatásból és a használó által fizetett térítési díjból fedezik a költségeket -  árulta el Klein Máté. A módszer eddig sikeres volt, hiszen csak tavaly november 30-áig 250 hívás futott be rajta. A fehérvári kistérségben lévő  készülékek kétirányú  kommunikációra alkalmasak, vagyis riasztáskor  kihangosított telefonvonalként lépnek működésbe. A diszpécserközpontba befutó jelzéseket a nap minden pillanatában - az év 365 napján - figyelemmel kísérik, s ha valaki megnyomja a pánikgombot, azonnal hívják őt telefonon. A szakemberek rendszer bővítését tervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!