Hírek

2013.02.03. 18:03

Kiadvány a Moskovszky- és a Réber-gyűjteményről

Székesfehérvár - Megjelent az a katalógus (?), kiállításvezető (?), amely a Moskovszky-gyűjtemény mesés világába és Réber László grafikus mesevilágába kalauzolja el a kíváncsi múzeumlátogatót.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Mégpedig úgy, hogy  ha az ember netán otthon lapozgatja, rögvest kedvet kap hozzá, hogy  ellátogasson a Hetedhét Játékmúzeumba, ha pedig éppen ott nézelődik,  haszonnal forgathatja,   sok mindent megtud belőle  a látnivalók hátteréről, történetéről.  Nos, ezért tettem én  kérdőjelet  fentebb a  két szó után,  mert tekinthetjük a közel 100 oldalas kiadványt, könyvecskét sima katalógusnak, de    azért   több is annál: okosan végigvezet a kiállításon, segít abban, hogy  mit és hogyan is nézzünk meg a  babák és a rajzok világában.

Balról  a két   szerző, Gärtner Petra művészettörténész és Nagy Veronika muzeológus, illetve Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke (Fotó: Nagy Norbert)

A  Babamúzeumot, ahogyan azt korábban  neveztük,  vagyis   Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Éva   életművét és gyűjteményét persze aligha kell  bemutatni a fehérváriaknak. Sőt, bízvást mondhatjuk nem csak nekik,    hiszen  a pompás  játék kollekció  Fehérvár egyik nevezetessége lett. Réber László rajzaival pedig gyermekek nemzedékei találkozhattak, hiszen  alig volt olyan mesekönyv, amelyet  ne illusztráltak volna  kedves, szellemes,  tanulságos  rajzai.

Erről  is beszélt  Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság  elnöke,  amikor a  Hetedhét Játékmúzeum Réber-termében bemutatták  az új katalógust.   Felidézte, hogy 1998-ban nyílt meg a  a babamúzeum, a kiállítás, és azóta diadalútja van,     ilyen fontos játékkiállítás sehol az országban nincs. Már régi helyén, a  Megyeház utcában is sok látogatót vonzott, sikeres konferenciákat szerveztek köré, a város is egyre nagyobb figyelmet fordított rá. Most már talán eljutott arra a szintre, hogy vándorkiállításokat is  lehetne szervezni az itteni anyagból. Máshol is megmutatni,  hogy a kezdeményezés úgy terjedjen, mint  a jótékony ragály.  A kis kötetről pedig  azt mondta,  nem egyszerűen bemutat, hanem tanítani is szeretne. Kultúrtörténetet például, hagyomány-és viselkedésmintát.

Való igaz, a szerzőket láthatóan ez a szándék is vezette. A Moskovszky-gyűjteményről szóló részt Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa, a Réber-gyűjteményt bemutató fejezetet Gärtner Petra, a Szent István Király Múzeum művészettörténésze írta.   Az első rész a Moskovszky-gyűjtemény történetével indul,  hogy aztán a csodálatos játékvilágban elvezessen a  babaszalonokba is.

A Moskovszky-gyűjtemény miniatúr babaszobákba rendezett életvilágok segítségével tart tükröt elmúlt korok gyermek és felnőtt világa  elé (Fotó: Nagy Norbert)

Nagy Veronika hangsúlyozza, hogy  a gyűjtemény nem időrendben vomultat fel  játékokat, hanem  miniatűr   babaszobákba rendezett életvilágok segítségével tart tükröt  elmúlt korok gyermek és felnőtt világa elé. Külön figyelmet érdemel  a műveltségről és illemről, divatról és viselkedésről szóló rész.   A képekkel gazdagon illusztrált kötet Réber-része szintén  nagyon érdekes, és nem csak a   nagyszerű meseillusztrációkat elemzi, hanem Réber ÉS-grafikáit, felnőtteknek szóló rajzait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!