Hírek

2013.02.28. 18:01

Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió?

Szakmai előadásokkal egybekötött vitafórumot rendeztek egy tájékoztató kampány keretében Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió? címmel, a Comenius Gimnáziumban.

Sebestyén Lilla

Magyarnak és európainak lenni nem zárja ki, ellenkezőleg kiegészíti egymást  ez a fő üzenete a kampánynak, melynek keretében több iskolában is vitafórumot rendezett a Magyarországi  Európai Bizottság Képviselete, a Külügyminisztérium és az EU Parlament Tájékoztatási Irodája. A kampány  országunk európai uniós tagságáról tájékoztatja elsősorban a fiatalokat. Célja, hogy  felhívja a figyelmet a nemzetközösség  előnyeire.

(Fotó: Pati-Nagy Bence)

A rendezvényen elsőnek Bejczy Delinke, az európai programok projektmenedzsere tartott előadást, amelynek lényege elsősorban az volt, hogy rávilágítson, milyen lehetőségek nyílnak hazánk előtt, azzal, hogy tagja az Európai Uniónak.

Szabadság, ösztöndíjprogramok, szabad munkavállalás, dohányfüstmentes munka- és szórakozó-helyek, kedvezőbb mobiltarifák. Ez csak pár dolog, ami hatással van az életünkre és jobbá teszi azt - sorolta Delinke.

Fontos hangsúlyozni: az EU fórumot teremt arra, hogy megismerjük egymás gondolatait, tapasztalatait - vélekedett Tamás Csaba Gergely, EU szakértő, majd mutatott egy táblázatot, amiből pénzben kifejezve is jól látszott, hogy mennyit profitálunk a nemzetközösség tagjaként. A kimutatások szerint körülbelül 2000 milliárd forinthoz jutunk hozzá, miközben mi 500 milliárdot fizetünk be az Európai Uniónak.

A vitafórumon résztvevő diákok az előadások után, feltették kérdéseiket. Érdekelte őket: Milyen ösztöndíjakhoz juthatnak? Melyik országban érdemes tanulni?

Az előadók elmondták, hogy ezekkel a kérdésekkel nyugodtan lehet fordulni a Fejér Megyei Europe Direct Irodához. A Tempus Közalapítvány weboldalán pedig szinte minden szükséges információ megtalálható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!