Hírek

2013.04.18. 14:32

Bonyodalmak a társasági szerződés módosítása körül

Fejér megye - Február 1-jéig sok cégnek a székhelyhasználat igazolása és a tagok adatainak bejelentése miatt módosítani kellett társasági szerződését. Közülük sokan nehéz helyzetbe kerültek az elhúzódó eljárás miatt - pályázatok, engedély- és hitelkérelmek állnak.

Klecska Ernő

Mint az FMH részletesen hírt adott róla, szinte valamennyi társas vállalkozásnak módosítania kellett február 1-jéig a társasági szerződését.  A módosítások cégbírósági bejegyzése -  minden bizonnyal a roham miatt - azonban  annyira elhúzódott, hogy sok vállalkozó került hátrányos helyzetbe.   Például a Széchenyi Kártya hitelügyintézés kapcsán, de ez vonatkozik arra az esetre is, ha a Széchenyi Kártya konstrukciónak a hosszabbítása történik, a társas vállalkozásnak be kell nyújtania a végzést a társasági szerződés módosításához kapcsolódóan. Ha ez nem áll még rendelkezésére, akkor a letöltött cégkivonaton a következő bejegyzés szerepel: módosítás alatt - erősítette meg információinkat Sipos Éva, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Az FMH több, egymástól független forrásból is úgy tudja, hogy a kártya gazdája, a Kavosz Zrt. is próbál ez ügyben eljárni, s állítólag a konstrukcióban részt vevő Hitelgarancia Zrt. május 1-jei határnappal elfogadja majd azt, hogy nem áll rendelkezésre a végzés az utolsó társasági szerződés módosításról.

A helyzet nem pusztán Fejér megyére érvényes. Néhány esetben működik az, hogy ügyvédi közbenjárásra a cégbíróság soron kívül feldolgozza az anyagot, de az esetek zömében ez nem megy.  Sokak esetében ugyanez a helyzet a pályázatoknál is, ahol emiatt sokan nem vagy csak késve jutnak pénzükhöz, hiszen  a szerződéskötéskor is szükség van a cégiratokra.

Ugyanerről a helyzetről számolt be pár napja Ardai Attila, a Céghmester Consult Zrt. vezérigazgatója.  A cég, amelyik a kisvállalkozói (kkv) szektorban  többek között cégalapítások, változásbejegyzések ügyintézésében is (szerződött ügyvédek közreműködésével) tevékenykedik,  azt tapasztalta, hogy a cégbíróságok a kötelező cégmódosítások bejegyzésével sok helyen a mai napig adósak, pedig a 2013. február 1-i határidő óta több mint két hónap telt el. A helyzet annak ellenére sem rózsás, hogy a törvény jogi lehetőséget biztosít arra, hogy a 15 napos bejegyzési határidő leteltét követően a kérelemben foglaltak, a törvény erejénél fogva, automatikusan bejegyzésre kerüljenek.

- A fennálló helyzetnek gyakorlati jelentősége van, végzés hiányában ugyanis több ezer cég nem tudja véghezvinni elképzelését, üzletnyitását, működési engedély beszerzését. Csak a mi cégünk érdekkörében több mint 300 cég változása nincs bejegyezve, ezeknek közel 20 százalékát vagyoni kár formájában érinti a probléma, országosan több tízezer ilyen eset lehetséges - állítja a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!