Hírek

2013.04.03. 14:35

Családi kirándulóhely, horgászparadicsom lehet Soponya

Soponya - Csupán néhány dolgos kéz, némi fantázia és egy kis segítség kell ahhoz, hogy legalább az egynapos turisztikai célpontok, kedvelt kirándulóhelyek színhelyévé válhasson a település.

Miskei Anita

Ma még talán kevesen gondolnak arra, hogy az egynapos hét végi kirándulás úticéljául éppen Soponyát válasszák. Talán elegendő néhány hónap ahhoz, hogy a helyiek ezen változtassanak. A szándék, a tervek s a szorgos kezek már megvannak. Soponya szívében áll a kerti tó, melynek látványa lenyűgöző, nem csupán a horgászokat, a békésen pihenni vágyókat is azonnal magával ragadja a bájos környezet.

A tavat azonban tavaly leengedték, mert annak iszapos talaja elszennyeződött. Azóta is azon dolgoznak, hogy élettel töltsék meg.
- Tavaly szerencsénk volt, hiszen el tudtuk távolítani a szennyezett iszapot a tómederből, most pedig a még nyitva tartó zsilipen keresztül távozik a csapadékvíz. Ha a meder partján még elmaradt munkálatokkal végzünk, akkor kezdődhet  a tó feltöltése. Ezt részben csapadékvízzel, részben pedig a Malomcsatornából érkező vízzel telítjük a vízügyi hatóságok engedélyével. Azt követően halakat telepítünk a tóba - mondta Béndek József, Soponya polgármestere.

Gyenes Zoltán (balra) és Csór Zoltán nem csak azért dolgozik a kerti tónál, mert kötelező, hanem azért is, hogy a pihenőnapok jól teljenek (Fotó: Lovász Lilla)

Hozzáfűzte, egy-két héten belül kezdik meg a tó feltöltését, így a nyári hónapokban már a helyiek, környékbeliek nyugalmát, pihenését szolgálhatja. A környezet egyébként olyannyira idilli, hogy tavaly a száraz tómeder sem akadályozta meg a civileket abban, hogy családi napot, pikniket szervezzenek, hiszen a buja növényzet hangulatossá tette így is a helyet. - Ha az idő engedi, s találunk pályázati forrást is, sétányt, szalonnasütőt, kiülőket alakítunk itt ki, a rendezvények helyszíne lehet a kerti tó és környéke. Továbbá a kastélyerdővel és annak angolparkjával is összekapcsolnánk a sétányt. Már folytattunk tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, amelynek tulajdonában van a kastély. A tervek szerint önkormányzatunk vállalná a kastélyerdő üzemeltetését, cserébe pedig a közmunkásokkal rendbe tennénk azt. Az erdőt, a tavat, a vízfolyásokat tisztítanánk meg, s így megnyílna a látogatók előtt - mondta Béndek József.

Kifejtette: így az önkormányzat nem csak birtokon belül kerülne, de egy turisztikai centrumot is kialakíthatna, ahol legalább egy napot érdemes eltölteni. - Hiszen ott van a Vadex-nél az állatsimogató, a tó, mely közös értékünk, ahogyan a kastély parkja is. De van már egy borházunk, s elkészült az ifjúsági szállónk, ahol a vendégeket el is tudjuk szállásolni.  Kerékpárral szintén kiváló túracélpont lehet a település - tette végül hozzá a  polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!