Hírek

2013.04.21. 17:30

Élen járunk eltűnésben

Előkelő helyen állunk a cégek kényszertörléseit tekintve. Fejér a második a megyék közül, Székesfehérvár az ötödik a városok közül.

Klecska Ernő

Az új jogi szabályozás nyomán 2012 augusztusától a cégbíróságok elrendelhetik a cégek kényszertörlését a cégnyilvántartásból.  
Az idei év első negyedévének végéig összesített adatok szerint a cégbíróságok 4119 céggel szemben éltek a kényszertörlés eszközével   -  derül ki a feketelista.hu adataiból.

A kényszertörlés intézményét vélhetően azért hozta létre a jogalkotó, hogy csökkentse a költséges felszámolási eljárásba forduló végelszámolási eljárások számát. A cégbíróság ugyanis négy esetben rendeli el a kényszertörlési eljárást. Akkor, ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be, és határidőn belül nem terjesztett elő törlése iránt szabályszerű kérelmet, Ha a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye. Amennyiben törvényességi felügyeleti hatáskörben eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja. Ha a cég a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre.

Magát rosszul tájékoztatták, Kovács úr: így nem mentesül a felelőtlen gazdálkodás következményeitől (Szmodis Imra karikatúrája)

A kényszertörlési eljárás kezdetén a cégbíróság felhívást tesz közzé arra vonatkozóan, hogy akinek a céggel szemben követelése van, illetve tudomása arról, hogy a cég ellen bírósági vagy más hatósági eljárás van folyamatban, 30 napon belül jelentse be a cégbíróságnak. A felhívás szerint azt is be kell jelenteni, ha a cég tulajdonában lévő eszköz, vagyontárgy van más birtokában, illetve javára bejegyezve.

Az eljárás tehát gyakorlatilag vagy felszámolási eljárás megindításával, vagy a cégbíróság által elrendelt kényszertörléssel ér véget.
Az összes kényszertörlés csaknem 50 százaléka - 1929 - Pest megyére jut. Az elmúlt nyolc hónap alatt két megyében haladta meg a háromszázat a kényszertörölt cégek száma; Borsod-Abaúj-Zemplénben 328, Fejér megyében pedig 303 társaság neve tűnt így el a cégjegyzékből. 

A városoknál a  Budapesten bejegyzett több mint 310 000 cég közül alig 354-nek kellett kényszertörléssel kivonulnia a piacról. A vidéki városok között négyet találunk, ahol az ilyen eljárással törölt cégek száma meghaladta a százat. Ezek: Debrecen (156), Miskolc (116), Érd (116) és Székesfehérvár (110).  Fura módon kisebb városok is kifejezetten "jó helyezést" értek el e Listán. Dunakeszin 82, Szigetszentmiklóson 76, Vácott 60 céget kellett kényszertörléssel kellett kivonni az üzleti életből - derül ki a 12 különféle állami nyilvántartásból adatot gyűjtő portálon. 


 

 



Az eljárás jogerős lezárását követő 90 napon belül a ki nem elégített követelés erejéig ugyanis a hitelező keresettel fordulhat a bírósághoz annak megállapítására, kik azok a személyek, akik a kényszertörlés elrendelését megelőző három év időszakában vezető beosztásukban előidézték a fizetésképtelenség kialakulását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!