Hírek

2013.05.30. 14:33

Füstmentesebb közösségi terek, kevesebb passzív dohányos

Fejér megye - Május 31-e a nemdohányzók világnapja. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján ők némiképpen fellélegezhettek, kevesebb a füst a környezetükben.

Tribolt Lajos

1987 óta minden év május utolsó napján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ráirányítja a figyelmet a cigarettázás ártalmaira és hangsúlyozza a dohányzásmentes életmód előnyeit. A nemdohányzók világnapja jó alkalmat teremt erre.

A nemdohányzók világnapja alkalmából Pásztor László főorvost, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervének egészségfejlesztési főorvosát kérdeztük:

- Nyugodtan elmondható, hogy ma a nemdohányzók sokkal jobb körülmények között élnek, mint két éve. A közösségi tereken ugyanis fellélegezhettek, hiszen azok füstmentesek lettek. Akárcsak a munkahelyek, a buszmegállók, a játszóterek, a vendéglátóhelyek. A passzív dohányzás kényszerétől megszabadultak a nemdohányzók - mondja a főorvos.

Szalayné P. Mónika és Fejes Balázs örülnek a szórakozóhelyek mai frissebb, füstmentes levegőjének (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A Dohányzás Fókuszpont 2009-es felmérései alapján Magyarországon a felnőtt lakosság 31 százaléka dohányzott. A dohányzók aránya nőknél a 40-49 éves korcsoportnál a legmagasabb (41 százalék), férfiaknál ez a szám 20-24 éves kor közé tehető (46 százalék), vagyis ebben a korcsoportban majdnem minden második férfi dohányzott 2009-ben!

A felnőttkori dohányzási szokások - a felnőttek 27 százaléka napi rendszerességgel gyújt rá  - kialakulására nagy befolyással van fiatalkorban a családi, baráti társaság. A szűk szociális környezet a modellkövetés hatásmechanizmusán keresztül hajlamosít a dohányzás, mint egészségre káros viselkedés elsajátítására. A felnőtt dohányosoknak,  akik 16 évesen vagy korábban kezdtek el dohányozni,  szüleik nagy arányban voltak dohányzók (apa: 76; anya: 50 százalék). A nemdohányzók több mint felénél  a családban nincs egy dohányzó személy sem.

Fejes Balázs vendéglátós munkahelyén korábban sem lehetett dohányozni, de azt mondja, szívesebben megy be máshova, amióta tiszta a levegő mindenütt. Szalayné P. Mónika arról beszélt, hogy korábban minden nap ki kellett mosnia még a nadrágját is, és a hajmosás sem maradhatott el, annyira füstös lett minden.

2013-ban Fejér megye területén közel 1000 ellenőrzést végeztek a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai, melyek során csupán néhány esetben kellett intézkedni.  Továbbra is elmondható, hogy az állampolgárok többsége jogkövető magatartást folytat. Megértették, s a kényelmetlenségek ellenére megfelelően viszonyulnak a törvényhez. Pásztor László ezért nekik is köszönetet mond.

Szerintem - jegyzet

A dohányosokat a jogszabályok kiszorították a munkahelyekről, az intézményekből, buszvárókból, szórakozóhelyekről. A gond csak az, hogy a jogszabályi változást nem követte az épített környezet változása. A csikkek eldobására alkalmas gyűjtőedények még mindig ott vannak (ha vannak!), ahol ma már tilos dohányozni.  Ahol rá lehet gyújtani, ott  a legritkábban találni szemetest. A nemdohányzók védelméhez viszont hozzátartozna, hogy szép, esztétikus környezetben élhessenek. Ehhez megfelelő utcabútorok kellenének. Mert még a felmérés szerint is dohányzik a felnőtt lakosság közel harmada. A realitásokkal pedig illik számolni a településüzemeltetőknek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!