Hírek

2013.05.29. 14:54

Kilenc év után: vége

Kilenc éve, az uniós belépésünk óta tartott a túlzottdeficit-eljárás hazánk ellen az unióban. Ez a kilenc év szép rekordnak számít.

Tribolt Lajos

A korábbi kormányok nem vették túl komolyan, talán csak a Bajnai-kormány válságkezelése hatott valamennyire az ügyre, ám egy év alatt tényleges megoldás nem született. A jelenlegi kormány viszont elhatározta, hogy a hiányt 3 százalék alatt tartja, s kiviszi az országot az eljárás hatálya alól.

Egyrészt az unió türelme is elfogyott, másrészt annyi ügyben támadták a mai kormányt, hogy az egyik legfőbb támadási felülettől meg akartak szabadulni. Ez most sikerült. Ez mindenképpen eredmény az országra nézve, ám kaptunk ajánlásokat is. A Bizottság szerint a specifikus adók nem szerencsések, s az sem, hogy a kormány  túlzottan az adók növelésével és nem a kiadások csökkentésével ígéri 3 százalék alatt tartani a deficitet. Mindenesetre tény, hogy az eljárás hatálya alól szabadulva megnő a kormányzat mozgástere.

Az ellenzék azt mondja, a kormány a lakossággal fizettette meg a deficitcsökkentés árát. Miközben még a brüsszeli döntést taglalták a hírügynökségek, a kormányszóvivő bejelentette, hogy ennek ellenére mégis lesz reklámadó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!