Hírek

2013.06.14. 14:46

Esélyt, nem alamizsnát! Méltatlan helyzetben a hantosi iskola

Esélyt, lehetőséget kérnek a hantosiak. Mert ha bezárul egy kapu, s az épp az iskola kapuja, azt a falu sem éli túl. Egy kicsi, összetartó közösség az övék, akik iskolájukat, gyermekeiket féltik.

Miskei Anita

Izzik a levegő a településen, a forró hangulat azonban korántsem a júniusi melegnek köszönhető. Mindössze néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy az általános iskola 5-6. osztályát Mezőfalvára viszik, míg az alsó tagozat maradhat ugyan, de a múltat, talán a háború előtti időket idézve az 1-4. osztályban tanulókat összevonják, egy osztályba járnak majd a 6-10 éves korú gyermekek. A tankerület megbízott vezetője által közölt hírbe sem az iskola pedagógusai, sem a szülők, sem pedig az önkormányzat nem akar belenyugodni. Hiszen - fogalmazták meg -  nem ezt ígérték nekik.

Hantos egy kicsinyke falu, alig ezer  lakossal. Aki egyszer a településen jár, örökre a szívébe zárja,  gyönyörű parkja van, egymásnak köszönő emberek élnek itt, az utcákon egyedül is biztonságban lévő gyerekeket láthatunk. Akik  az általános iskola első hat osztályát ezen a nyugodt településen végezték. Eddig...

Léhner Balázsné és a gyerekek is Hantoson maradnának (Fotó: Lovász Lilla)

- A törvényi szabályozás  kimondja, a minimum osztálylétszám 14 fő. S ezt a felső tagozatosok már nem tudják teljesíteni.  Hét éve került át Mezőfalvára a 7. és a 8. évfolyam, abban bíztunk, az első hat évfolyamot meg tudjuk tartani - mondta Siposné Takács Tünde, a Petőfi Sándor Általános Iskola Hantosi Tagiskolájának vezetője. Elmondta, a Dunaújvárosi Tankerület korábbi vezetőjétől, Gulyás Erzsébettől azt a tájékoztatást kapták, megmaradhat mind a hat évfolyam.

- A szülők  szeptember óta érezték a bizonytalanságot, az állandóan változó híreket,  választ vártak tőlünk. Megnyugtattam őket a szóbeli ígértet követően, majd jött a tájékoztatás, hogy az 5., 6. évfolyamosoknak mégis csak menniük kell, majd június 7-én egy levél is érkezett arról, hogy össze kell vonnunk az alsó tagozatot annak ellenére, hogy teljesítjük a 14 fős létszámot, s legalább két osztályt, azaz egy 1-2. és egy 3-4-es osztályt indíthatnánk. Erről a napokban egy lakossági fórumon a megbízott tankerületi vezető, Jaksics Erzsébet adott tájékoztatást.

- Hat iskolás korú gyermek édesanyjaként  fel vagyok háborodva - mondta Léhner Balázsné. Az asszony szerint az alsós évfolyam  összevonása embertelen körülményeket teremt, áldozatául esik a gyerek, az iskola, a falu is. 
- Ősz óta aggódom, mi lesz a gyermekeimmel. Egy 6-os, egy 5-es, két 4. osztályos, egy másodikos, és egy óvodából most ballagó kicsim van. A két idősebbet  el merem engedni, bár Hantoson soha nem féltettem őket, ez nyugodt falu - mondta az asszony, aki hozzáfűzte, a néhány nappal ezelőtt megrendezett fórumon úgy érezte, a falusi gyerekek kevésbé fontosak, értékesek. Annyi biztos, nem szeretné összevont  osztályba járatni gyerekeit.

Fisher József és Léhner Balázsné

- Mi nem alamizsnát, esélyt kérünk, hogy megmaradhasson az iskolánk - fűzte hozzá Fischer József, a település polgármestere. Megjegyezte, felelősen gazdálkodó önkormányzatként nem halmoztak fel adósságot, a kormányzat adósságkonszolidációjára sem volt szükség. Most sem pénzt kérnek, csak azt, hogy az alsó tagozatban két osztály indulhasson, ha  egy osztály lesz, a szülők elviszik más intézményekbe gyerekeiket.  S ha egyszer egy kapu bezárul...

- Az önkormányzat minden támogatást megadna, a szülők  jelezték, segítenek, mindannyiunk közös célja, hogy megtartsuk az iskolát - mondta, majd a Gyermekeink parkját is megmutatta.   - Mi lesz velünk gyermekek nélkül? - kérdezte. Megjegyezte, az óvodában csoportbővítés folyik,  olyan sok a gyermek, mindössze egy évig kellene rugalmasnak lenniük a jogalkotóknak.

A korábbi intézményvezető,Gyömrei Barnáné is megosztotta velünk  tapasztalatait. 1977-től a tavalyi évig tanított az iskolában. Nem lehet elsőssel, negyedikessel egyszerre foglalkozni. Több hantosiban kétség merült fel, Pataki Richárd tősgyökeres, félti gyermekét a mezőfalvi forgalomtól, s attól, hogy abban az intézményben  idegen lesz. S teszi ezt annak ellenére, hogy fia még csak egyéves. Azt szeretné, ha a kicsi a hantosi iskolába járna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!