Hírek

2013.06.22. 15:20

Tűzzelvassal, idén már tizedszer: kések, bicskák, míves tőrök

Ha június, akkor Tűzzelvassal fesztivál – az idén már a tizedik alkalommal hívogatták a vendégeket Fehérváron, a Rác utcába a késesek, kovácsok és fegyverművesek országos találkozójára.

Hajnal Csilla

A délutáni kánikulában csak pihegnek a sátrak alatt a a mesterek, és a látogatók sincsenek túl sokan a Rác utcában. Pedig akinek késre, ollóra volna szüksége, annak itt a helye! A mesterek kínálta portéka megbízható, ráadásul szép is, még annak is, aki nem rajong olyan nagyon az éles szerszámokért. Hogy a hőséget enyhítsék, a mesterek meghívják egymást egy-egy pohár hideg  sörre, így visszatér a kedvük, és szívesen magyaráznak az érdeklődőnek a náluk kapható áruról.

A fesztivál színpadán a Szabad Színház mesejátékkal szórakoztatja a kisebbeket, a felnőttek meg a csirke feldolgozásának mesterfogásairól hallhatnak előadást. Bemutatót tart az I. András lovagrend – minden tiszteletünk a tagoknak, a kánikulában nem lehet éppen kellemes viselet a lovagi öltözék, mégis derekasan harcolnak egymással.

A mese után a színpadon Orlandó, a késdobáló és partnere. A produkció után kiderül, Orlando a hétköznapokban Nagy Géza, partnere társa az életben is, már negyven éve. A számot harminc éve csinálják közösen. Megbízom benne – mondja a feleség,  nagyon biztos a keze. Annak idején rengeteget gyakorolt – meséli Nagy úr, akinek édesapja is késdobáló volt, tőle vették át a számot, amivel ma is járják az országot.

Sokan kíváncsiskodnak, hogy csinálja, volt, aki ellenőrizte a paravánt: tán mágnes van rajta, s az vonzza a megfelelő helyre a késeket. De nem, a titok nyitja a gyakorlás, a jó szem, a biztos kéz. Kiderül az is, hogy  Orlando fia az a bizonyos Nagy Edmond, aki néhány éve a Megasztárban szerepelt sikerrel. A kellemes hangú énekes is késdobáló mellesleg, balkezes, volt, hogy apjával együtt dobálták körbe késekkel a mamát – mesélik a szülők -, de mostanában inkább koncertezik a fiú, aki már a harmadik lemezét készíti – büszkélkednek.

A szerb  templom is nyitva tart a fesztivál idején, sokan be is térnek  - és nem csak a nagy meleg miatt: az épület valóban gyönyörű, egyedülállóan különleges az ikonosztáz, amiről hozzáértő ismertetőt is hallhat a kíváncsi vendég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!