Hírek

2013.07.21. 22:00

Győz az iszlám - találkozót tartott a református lelkigondozói szolgálat

Csákvár - Az Úristen teremtési rendjének van felülírhatatlan része. Ha ezt figyelmen kívül hagyja Nyugat-Európa, akkor öngyilkos civilizációvá válik - véli Tőkéczki László.

B. Kiss László

Csákváron tartotta közgyűlését a Nyugat-európai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat. A szervezet célja, hogy lelki támaszt, gyakorlati segítséget adjon a kinti magyaroknak, s bekapcsolja őket a reformátusok közösségébe. Kitüntetés számukra, hogy a szolgálat náluk tartotta közgyűlését, amelyre számos országból érkeztek résztvevők - mondta el az FMH-nak a házigazda, Kis Boáz tiszteletes. A közgyűlés szombaton zárult: ekkor tartott előadást Steinbach József dunántúli püspök, Tőkéczki László egyetemi tanár és Tőkés László, az Európai Parlament képviselője.

Tőkéczki László szerint Nyugat-Európa szétveri saját értékeit (Fotók: Pati-Nagy Bence)

- 2009 óta létezik Kárpát-medencei szinten a magyar református egyház. Nagy kérdés, hogy ebbe a széles egységbe miként kapcsolódhatnak be a diaszpórában élők, akár a tengerentúlról is - nyilatkozta lapunknak Steinbach József, aki szerint a lelki egység Trianon ellenére is megvan.

- A Magyar Református Világszövetség 75. évfordulója apropóján tartottam előadást, erre kért fel a szervező bizottság. Örömmel és keserűséggel tettem, hiszen a történelem viszontagságai miatt az 1938-ban megalakult világszövetség, ha leszámítjuk a világháború időszakát, a kommunizmus időszakát és a 2000 utáni kedvezőtlen viszonyú éveket, 26 évig élt valóságosan. A legfájdalmasabb az, hogy az 1989-ben Temesváron elkezdődött romániai rendszerváltozás és a kelet-közép európai rendszerváltozás nyomán újra alkuló világszövetség 2003 után ellehetetlenült, majd 2010-ben a fővárosi bíróság fölszámolta. Ennek a szervezetnek én voltam 1996 óta az utolsó elnöke - mondta el lapunknak Tőkés László.

Tőkés László is előadást tartott

- A püspök úr teológiai és egyházi szempontú előadását folytattam én, történelmi, társadalmi, politikai szempontból. Arról beszéltem, hogy mi lehet a szerepe például a nem olyan régen a kommunizmustól megszabadult országok népeinek nyugat-európai összefüggésben - fogalmazott Tőkéczki László, aki 2008 óta a dunamelléki református egyházkerület főgondnoka. - Arról beszéltem, hogy ezek a társadalmak számos olyan dolgot megtapasztaltak egyrészt a kommunizmus idején, másrészt az azóta eltelt negyedszázad idején a nyugat-európai kapitalizmus, neoliberális globalizmus keretében, amelyek arra figyelmeztetnek: az Úristen teremtési rendjének van egy felülírhatatlan része. Ennek a a teremtési rendből fakadó etikai rendnek és logikai tanulságoknak, társadalmi összefüggéseknek a megszívlelése nélkül Nyugat-Európa öngyilkos civilizációvá válik. Olyanná, ahol az érdekeket maximálisba hajtják, de az értékeket minimalizálják vagy megsemmisítik. Ott gyakorlatilag minden értékközösséget - az egyházat, a családot, a nemzetet és ami még ezen kívül létezhet, önkéntes civil társadalmakat - szét akarnak verni, pontosabban egy individuális jogérvényesítés és profitmaximalizálás jegyében akarnak átalakítani. És ha ezt szétverik Európában, akkor - idézőjelben -  az értékbázis egy idegen értékbázis lesz, nevezetesen az iszlám. És ez már látszik Európában.

Steinbach József püspök

Ha az európai kultúra és civilizáció nem tudja a saját maga alapjait megőrizni és szétveri, akkor itt az értékvilág megújulása majd csak az iszlámnak a közreműködésével lehetséges, és ez meglehetősen sötét fellegeket rajzol Európa jövőjének egére.

A házigazda, Kis Boáz volt

De mindez inkább csak Nyugat-Európát érinti - vetettük közbe.

- Pillanatnyilag igen. Mert jelenleg az a célvidék a szegény országokból jövő bevándorlók számára. De miután az telítődik, jó lesz majd az otthoninál magasabb magyar-, lengyel- vagy csehországi életszínvonal is a bevándorlóknak, és megjelenik majd itt is az iszlám.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!