Hírek

2013.08.22. 19:25

Királyi napok - Elképesztő ritmusban táncoltak

Székesfehérvár - A csöpp kisfiú ajándékokat vitt a szép oszétiai lányoknak. Apró kavicsokat pötyögtetett az ölükbe. Nem lehet elég korán kezdeni az udvarlást... Királyi napok.

Szabó Zoltán

Történt mindez az Országalmánál csütörtökön délután, ahol a nemzetközi néptáncfesztiválra érkezett oszétiai csoport néhány tagja adott térzenét. Három hölgy és egy fiú. Az előttük bóklászó kisfiú pedig rendületlenül vitte ajándékait, mindenki nagy tetszésére..

Előtte azonban még ellátogattunk a Táncházba is, mert nem csak a Városház téren akad a fesztiválon látnivaló, hanem ott is. De még mennyire! A Királyi Gyermekjátszóban előbb a szlovák Háj táncegyüttes lánytagjai által előjátszott, bemutatott játékok szórakoztatták a gyerekeket. Nagyjából a mi székfoglalónkra hasonlít az egyik, csak itt kendőkre kell lehuppanni. Aki nem elég ügyes, és nem tud időben leülni, kiesik. A másik is kendős játék, fogócskával keverve.

A szlovákok aztán emlékként leszedhető kis tetoválásokat ragasztottak a gyerekekre, végül a közös fényképezkedés következett. Aztán jött a nagy meglepetés. A százhalombattai fesztiválról Fehérvárra érkezett benini Ballet National du Benin együttese, akik játszóház gyanánt alaposan megmozgatták a felbátorodó nézőket. A gyerekek-felnőttek eleinte elfogódottak voltak, de engedtek a csábításnak, és beszálltak az elképesztő táncba, a hihetetlen ritmussal és szenvedéllyel előadott dobzenére.

Időben ugorjunk kicsikét későbbre, oda, ahol Oszétia befejezte a térzenét. Szinte hihetetlen, de a nagyszínpad előtti székek már jóval az esti bemutatók előtt megtelnek a Városház téren. Így volt ez most is, a hűséges nézők türelmesen várták az ígért fellépőket, a Zselic táncegyüttest, a Háj táncegyüttest, a dunaújvárosi Vasast, az afrikai, benini csoportot. A Táncházban utána kezdődött a folkest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!