Hírek

2013.08.16. 22:14

Katonazenekarok parádéztak Székesfehérváron

Fergeteges műsorral, színpompás bemutatóval szolgált pénteken a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál.

Klecska Ernő

A Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál a Magyar Honvédség kaposvári, székesfehérvári, tatai és veszprémi helyőrségi zenekarainak részvételével péntek délután fél hatkor térzenével köszöntötte a várost az Országalmánál.A rendezvény a Szent István-emlékév programsorozatához kapcsolódik, azt a Honvédelmi Minisztérium tízmillió forinttal támogatja.

A zenekarok a város négy különböző pontján térzenével mutatkoztak be a közönségnek, majd a Városház téren fél hétkor kezdődött az az egyesített koncert, amelyet szakalaki bemutató is színesített. A koncert után a Zichy-ligetben a Honvéd Táncegyüttes a Monarchia korát felidéző műsorát mutatták be.

Négy helyszínen is térzene köszöntötte péntek délután Székesfehérvár lakóit. A Zichy ligetben, a Rákóczi úton, a Piac téren és a Városház téren 17,30-kor zendítettek rá a katonazenekarok, amelyek 18 órakor bevonultak a Városház térre. Ezt követően a zenekarok úgynevezett szakalaki bemutatóval kápráztatták el a népet. A szakzsargonban gyepshownak is nevezett szám azt jelenti, hogy a muzsikusok nem csak mesterségbeli tudásukról, hanem katonai, alaki fegyelmükről, nemegyszer pedig akrobatikus ügyességükről is tanúságot tesznek - hangszereiken kívül gyakran humorukat is megcsillantva.

A rendezvényen köszöntőt mondott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium fehérvári államtitkára. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, Fehérvár nemcsak múltjában katonaváros, hanem ma is meghatározó a honvédség jelenléte. Felidézte, hogy katonák vigyázták a fehérváriak biztonságát, amikor bombát találtak a Mancz János Óvodában, a Városház téren avatták a 2013-ban végzett honvéd altiszteket. A zenekarok a közös koncert után este nyolckor átvonultak a Fő utcán át a Zichy ligetbe. ott a A Honvéd Táncszínház MONARCHIA Népek Tánczai címmel színre vitt előadását mutatták be. A fesztiválnak zajos sikere volt. Ahogy páran fogalmaztak: egy katonavárosban többször is lehetne hasonló műsort szervezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!