Hírek

2013.09.16. 12:35

Gondoskodás és szeretet - sárszentmihályi a Legszebb kert Fejérben

A Fejér Megyei Hírlap az idén is meghirdette a szép kertek versenyét. A beküldött fotók alapján tíz kertet mutattunk be, ezek közül került ki a szavazatok alapján a nyertes, a sárszentmihályi, amelyet Halenár Istvánné gondoz.

Kovalcsik Katalin

- Aznap reggel, amikor az eredményhirdetés megjelent, nem volt időm átnézni az újságot, én voltam az ügyeletes nagymama - mesélte Gyöngyi, Halenár Istvánné , amikor meglátogattuk. - Napközben több ismerős telefonált, hogy gratuláljon, aminek egyrészt nagyon örültem, másrészt nagyon köszönöm. Számomra már az is örömet jelentett, hogy a kertünk bekerült a tíz kiválasztott közé, ezzel a ténnyel is elégedett voltam. Nem is hittem volna, hogy az olvasók szavazatai alapján a mi otthonunk büszkesége lesz a nyertes.

A virágos teraszon Halenár István, előtte Petra, Gyöngyi előtt Ákos, a kerti széken a 3,5 éves Dorina ölében az öt hónapos Milán csücsül  (Fotó: Tósoki Attila)


Gyöngyivel - aki családjával még tíz éve sincs, hogy Sárszentmihályon él - az őszi kert gyönyörű színei közt beszélgettünk. A petúniák kissé hervadóban, de a sok kerti fortély egyikét megosztotta velünk a pedagógus, aki hosszú esztendőkön át a székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolában szerettette meg a betűvetést, az olvasást, a számtant a legkisebb nebulókkal, hogy átadja őket az ötödikbe kolléganőinek.

- Tapasztalatból jöttem rá, hogy ha a hervadófélben lévő petúniákra friss földet teszek, még új hajtást is hoznak, mi több, bimbóznak, és ha az idő engedi, még virágot is bontanak. A tapasztalat sokat jelent, de ha kell, szakirodalmat is felkutatok, könyvből, internetről jutok hozzá az információkhoz. Többek közt azt hallottam valahol, hogy a friss mulcs jót tesz a növényeknek. Haszonnövény a paprika, de a levágott fű mindig az ágyásba kerül, ahogy a többibe is. A legjobb tápanyag utánpótlás a növényeknek. Zöldek, színesek, annyi paprika termett, hogy már nem győzöm eltenni a lecsót.


A kertben nem csupán a zöldfélék virítanak, hanem díszlik a kakastaréj, pompázik a leander, ami sokszor a mínuszokig lakik az udvaron. A visszavágást Gyöngyi ősszel végzi, tavasszal ülteti át kétszer nagyobb cserépbe a növényeket, hogy legyen helyük növekedni, terebélyesedni. Az azalea kényes virág, sokan félnek is tőle, gyorsan elhervad.

- Nyárra cserepestől kirakom a növényt a kertbe, visszavágom, majd meghozza az új hajtásokat. Télre beviszem, a lakásban virágzik.

Addig is pompázik a kertben a csüngő begónia, a muskátlik, a teraszon a kerti korallvirág zöld bogyói ezután öltik fel piros ruhájukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!