Hírek

2013.10.08. 18:53

''Erős emberek'' ismét rongáltak a Városház téren

Székesfehérvár - A hétvégén ismét rongálás történt a Városház téren, két oszlopot döntöttek ki az „erős emberek”.

Házi Péter

A területen nemrég helyezték üzembe a térkamerát, ami felismerhető fényképeket készített az elkövetőről. A közterület-felügyelők a felvételeket átadták a rendőrségnek. A város önkormányzata elítéli az esetet, minden segítséget megad a nyomozáshoz, arra kéri a rendőrséget, ha a nyomozás érdekeit nem sérti, tegye közzé a felvételt.

A hétvégi rongálás is alátámasztja a térkamerák bővítésének szükségességét, hiszen a jó minőségű képek a bíróságon is bizonyító erejűek. Egyébként a nyáron járt le az a szerződés, amely alapján egy magáncég üzemeltette Fehérvár huszonöt térfigyelő kameráját. A városi közgyűlés döntése értelmében júniustól a rendszer felügyelete a közterület felügyelőkhöz, működtetése pedig az Önkormányzati Informatikai Központ Kft-hez került át.


Sok járókelő elszörnyülködve kommentálta a látványt (Fotó: Házi Péter)

 

Mint Barabás Tibor, az informatikai központ ügyvezetője elmondta, a térfigyelő kamerák központja hamarosna átköltözik a Városház térre, s a jelenlegi két közterület-felügyelő (vagy rendőr) helyett négyen figyelik majd a megduplázott számú monitort. Minderre azért van szükség, mert a legutóbbi közgyűlés újabb öt térfigyelő kamera üzembe állításáról döntött, ezek a Vörösmarty színház épületén, a Várkapu utca 1., a Fő utca 2. és a Városház tér 2. számú épületeken kapnak helyet, többségük már ki is került és működik, két kamera kihelyezése még folyamatban van.

A képviselők döntése arról is szólt, hogy az informatikai központnak november 30-i határidővel meg kell vizsgálnia, miként lehet térkamerát telepíteni a problémáktól korántsem mentes Köfém lakótelepre, a Széchenyi utca déli részébe, valamint a Hübner András és Gánts Pál ucákba, ahol sok az önkormányzati szociális bérlakás. A belvárosban egyébként viszonylag könnyű a kamerák telepítése, ugyanis a burkolat alatt kiépített optikai hálózat van.

 

Az új kamerák HD-minőségű, nagyfelbontású képein az arcok egyértelműen felismerhetők (Fotó: Koppán Viktor) 

A Szárazréten a városrehabilitációs projekt keretében ugyancsak több térkamerát helyzenek majd ki, mint ahogyan a volt Vidámpark területén hamarosan épülő Koronás ark örzését is további nyolc kamera segíti majd. A kamerával befogható területekre kikerül a kamera működéséről tájékoztató tábla is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!