Hírek

2014.02.12. 17:20

Elköszönt a Geo dékánja

Székesfehérvár – Kollégák, hallgatók körében búcsúztatták el szerdán délelőtt Mélykúti Gábort, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának nyugdíjba vonuló dékánját.

 

Cser-Palkovics András oklevelet ad át Mélykúti Gábornak. Bal szélen az új dékán, Busics György  (Fotó: Tósoki Attila)

A vezetői posztot az intézményben több mint három évtizede oktató Busics György egyetemi docens veszi át megbízással. Az ünnepségen részt vett Cser-Palkovics András polgármester, aki megnyugtatató bejelentést tett: megszülettek azok a kormányzati döntések, melyek értelmében a Geoinformatikai Kar Székesfehérváron marad. A felsőoktatási törvény értelmében 2013-tól – a bírákhoz hasonlóan – a főiskolák, egyetemek rektorai, rektor-helyettesei, dékánjai, illetve főigazgatói csak 65. életévük betöltéséig maradhatnak posztjukon. Mélykúti Gábor szerdán töltötte be 65. életévét.

A szerdai ünnepségen számos kolléga, pályatárs és hallgató búcsúzott Mélykúti Gábortól, aki nyugdíjba vonul, a jövőben - mint mondta - tudományos tevékenységének és családjának szenteli idejét. Mélykúti Gábor 1973-ban földmérő mérnökként diplomázott a Műszaki Egyetemen, 2006-ban jött Székesfehérvárra, ahol 2008 óta dékánként irányította a geoinformatika kart. Mint mondta: jó és hűséges kollégákra, lelkes hallgatókra, a hagyományokat hűen ápoló intézményre talált a városban. Legnagyobb küzdelmének azt tekinti, hogy 2009-től fokozatosan, mintegy ötven százalékkal csökkent a költségvetésük, ezért intézkedési terveket, megszorításokat kellett tenniük, és oktatóktól kellett megválniuk. Mint fogalmazott: bízik abban, hogy továbbra is Székesfehérváron működhet a kar. Az ünnepségen felszólalók jó és emberséges vezetőként, kitűnő kollégaként, oktatóként és előadóként beszéltek a leköszönő dékánról, aki átadta a vezető posztot Busics György docensnek.

A búcsúztatón résztvevő Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezte ki Mélykúti Gábornak és kollégáinak az elmúlt időszakban tanúsított hűségükért, kitartásukért és személyes kockázatvállalásukért. Mint ismert: 2013 májusában finanszírozási problémák miatt a geoinformatikai kar Sopronba költöztetéséről határozott a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetése. A kar vezetői kifejezték egyértelmű szándékukat, hogy szeretnének kiválni az egyetemből, és Székesfehérváron kívánják tartani a város és ipara számára stratégiailag fontos műszaki felsőoktatási képzést. Új alternatívaként tárgyalások kezdődtek a lehetséges csatlakozásról az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjával. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: az elmúlt időszakban hozott kormányzati döntések is amellett szólnak, hogy a képzés hosszú távon Székesfehérváron maradjon, az erről szóló bejelentéseket hivatalosan is megteszik várhatóan rövid időn belül. A város, a kar és az itt tanulók és oktatók érdekei egyértelműen egybeesnek. Bízom abban, hogy hamarosan gratulálhatunk egymásnak az elért eredményekhez. Cser-Palkovics András elismerő emlékérmet nyújtott át Mélykúti Gábornak, és eredményes munkát kívánt Busics György megbízott dékánnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!