Hírek

2014.11.09. 19:01

Emléket állítottak a nagy tudósnak

Emléktáblát kapott Fitz Jenő, a Szent István Király Múzeum egykori legendás igazgatója.

Klecska Ernő

Marosi Arnold, Weöres Sándor múzeumigazgatók és Gunda Béla néprajzprofesszor emléktáblája után Fitz Jenő az MTA doktora, Széchenyi-díjas ókortörténész, régész, numizmatikus domborművét avatták fel szombaton a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. Az ünnepségen rengetegen emlékeztek a Gorsiumot feltáró tudósra.

Fitz Jenő 1949 és 1985 között volt a székesfehérvári múzeum igazgatója. Egy háromszemélyes kis intézményből épített fel egy egész múzeumszervezetet. Kutatta Pannónia és Székesfehérvár történelmét és az ő nevéhez kötődik a római kori település, Gorsium romjainak feltárása. Munkásságával vált a fehérvári múzeum nemzetközileg elismert kutatóhellyé. Jellegzetes alakjára, arisztokratikus megjelenésére, szinte védjegyévé vált csokornyakkendőjére mindenki emlékszik, ami nem is csoda, hiszen a 2011-ban, kilencven évesen elhunyt professzor még élete utolsó napjaiban is dolgozott. Idős korában még a számítógéppel is megismerkedett, azon írta könyveit és dolgozatait, bejárt a múzeumba emlékeztek volt barátai, kollégái, tisztelői.

A régészprofesszor emléktábláját szombaton Róth Péter, a város  alpolgármestere avatta fel, Kellhet-e nagyobb elismerés, áldozatos munkáért kapott elégtétel egy történészprofesszornak, minthogy maga is a történelem részévé váljon? - mondta. Kiemelte: Fitz Jenő életműve példátlanul gazdag a magyar régészet történetében, életét, törekvései mellett az önmagával szembeni kritika és a másokkal szembeni megértés, elfogadás jellemezte.

Lukács László főmuzeológus személyes történeteket idézve emlékezett volt igazgatójára, akit mint mondta leginkább igényessége jellemzett Fitz Jenőnek már 1972-ben könyve jelentek meg nyugaton, s nélküle a mai Gorsium nem létezne - hangzott el.

Az ünnepségen Sebő Együttes, Barvich Iván, Perger László és Sebő Ferenc antik és modern időmértékes verseket játszott. Sebő Ferenc megemlítette, ő fiatal kora óta személyesen ismerte a professzort.

Az megemlékezés idején a Marosi Arnold Múzeumi Könyv és Régiség Látványtár, a Tárgyalkotó hagyomány Fejezetek Fejér megye néprajzából című néprajzi állandó kiállítás, s a Fitz Jenő munkásságát, műveit bemutató kamarakiállítás is látogatható volt. Itt olyan kiadványokat, könyveket és fényképeket állítottak ki, amelyek az egykori múzeumigazgatóhoz, ókorkutatóhoz kötődnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!