Hírek

2014.11.11. 15:50

Óracsere saját pénzen? Csak Fehérváron 23 ezer mellékmérőt érint a probléma

Huszonháromezer mellékmérőt kell jövőre lecserélni Székesfehérváron. A lakásonként akár 30 ezres költséget az új víziközmű törvény alapján könnyen lehet, hogy a lakóknak kell kifizetniük.

Házi Péter

Több olvasónk is tudni véli, hogy jövőre már nem lesz ingyenes a társasházakon belül, az egyes lakások fogyasztását rögzítő mellékvízmérők cseréje Fehérváron. Tudomásuk szerint ennek olykor többtízezres költségeit 2015-től a lakóknak kell megfizetniük. (A törvény szerint a családi házaknál jellemző fővízmérő vagy bekötési vízmérő cseréjét négyévente, saját költségén köteles elvégezni a szolgáltató. Jelen probléma tehát a társasházakon belüli mellékmérőre vonatkozik.)

- Valóban elképzelhető a jól bevált almérőcserés gyakorlat megváltozása, ám ez rajtunk kívülálló okok miatt következhet be. Egyelőre azonban még az sem biztos, tényleg lesz-e változás - mondta a feol.hu megkeresésére Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs és minőségfejlesztési főmérnöke, aki részletesen beszámolt a lakók között terjedő híresztelés hátteréről.

Van olyan panellakás, ahol négy mérőt kell jövőre lecserélni. Ki fizeti ennek többtízezres költségét?

Kezdjük a legelején: egészen 2011-ig a fehérvári közgyűlés állapította meg a megyeszékhelyen alkalmazható vízdíjakat. A 2011-ben elfogadott víziközmű törvény azonban annak eldöntését, mennyit kell fizetnünk egy köbméter vízért, a felelős miniszterhez rendelte. 2011-ben némi képzavarral élve befagyasztották a vízdíjakat országszerte, majd a tarifák egy tíz százalékos rezsicsökkentésen is átestek. A törvény szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) idén október 15-ig kellett javaslatot tennie a felelős miniszter számára a jövőben alkalmazandó díjakról, ám egyelőre nem tudni, mikortól lépnek életbe az új díjak.

- Az új víziközmű törvény fontos kitétele a legkisebb költség elve, ami szerint az üzemeltetés során olyan megoldásokat kell alkalmazni, amelyek a legkisebb mértékben eredményezik a szolgáltatás díjainak emelkedését. Magyarul: lesznek elismert és el nem ismert költségek, a mellékvízmérők cseréje pedig az utóbbi kategóriába tartozik és emiatt nem is jelenhet meg az új díjban - foglalta össze a lényeget Zsebők Lajos.

Országos kitekintésben egyébként kuriózumnak számít a Fejérvíz Zrt. valóban lakosságbarát megoldása, miszerint a vízdíjba építették bele a mellékmérők cseréjének költségét, mert így a lakónak nem kell egyszerre - a lakásában található almérők számától függően - tíz-harmincezer forintot kifizetnie egy összegben.

- Nyilvántartásunk szerint a hatvanötezer mellékmérőből jövőre 23 ezer esetében jár le a hitelesség időtartama, azaz ennyi mérőt kell kicserélni, lehet, hogy immár a lakók költségén. A Fejérvíz Zrt. viszont szeretné megőrizni a jól bevált gyakorlatot, ezért nemrég levélben fordultunk a MEKH elnökéhez, Dorkota Lajoshoz, kérve, hogy a jelenlegi módszert alkalmazhassuk a jövőben is, azaz azt, hogy ezután se kelljen a lakóknak külön fizetniük a lakáson belüli mellékmérők cseréjéért - tette hozzá a kommunikációs főmérnök.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!