Hírek

2015.01.14. 16:45

Csok jön a szocpol helyett - Használt lakás vásárlására és egy gyermekkel is kérhető

Székesfehérvár - Új névvel, megváltozott feltételekkel működik tovább júliustól a szocpolnak nevezett lakástámogatási rendszer.

Kocsis Noémi

Jön a csok! Az eddig szocpolnak nevezett támogatás új elnevezése ugyanis Családi Otthonteremtési Kedvezményre (csok) változik. A július elsejével életbelépő változások közül persze nem ez a legfontosabb. Inkább az, hogy majd egy gyermek után is lehet igényelni. A támogatás összegénél a négy éven belül vállalt gyermek is beszámít.

A támogatás összege függ a gyermekek számától és az épület energia takarékos szintjétől. Alapösszegben 500 ezer forint, ez emelkedhet 3,250 millióig.

Virág és Tibor között egyéves kisfiuk, neki lesz kistestvére a nyáron, otthon pedig még egy hétéves nagyfiúval és a nagymamával teljes a család. A gyarapodó család kinőtte a házukat (Fotó: Koppán Viktor)

Újdonság lesz a jogszabályban, hogy használt lakások után és bővítéseknél is jár a támogatás. A vételár nem haladhatja meg a négyzetméterenkénti 350 ezer forintot, illetve bevezettek egy plafont is. Ez a Dunántúlon megyeszékhely esetében 28 millió, városokban 23 millió, más településeken 18 millió forint. A lakásoknak legalább komfortosnak kell lenni és megfelelni a C energetikai minősítésnek. A ennél rosszabb minősítésűeknél építési hatósági igazolás szükséges, hogy nem veszélyesek.

Vereczkeiné Hajdú Virág Imola harmadik gyermekét várja még otthon van a már szépen járó középsővel. Férjével, a tűzoltóként dolgozó Tiborral, valamint a hét- és egyéves gyerkőcükkel és az asszony édesanyjával együtt élnek egy 78 négyzetméteres házban, egy Székesfehérvár melletti faluban.

- Igaz, hogy van három szoba, de most hogy jön a harmadik csemete, kinőttük a házat - meséli a várandós anyuka. - Így is egy szobába kényszerült egyenlőre a két gyerek, és hát a nagy korkülönbség miatt ez is problémás, mert a nagyfiú szereti a legót, igaz a kicsi is, de ő inkább megenni... A régi szocpolt nem tudtuk igénybe venni, mert az csak ház vásárlásra vagy ház építésére járt. Számunkra most jó hír volt, hogy 2015 júliusától a szocpolt felváltja a Csok , azaz a családi otthonteremtő támogatás, ami már meglévő ház felújítására is felvehető, így egész jó helyzetbe kerülünk. Mi három gyermek után elvileg 1,3 millió forintot vehető igényelhetünk, ebből már lehet építeni a házhoz egy, vagy kettő szobát (persze némi kiegészítéssel) és akkor még nagyobb boldogságban, vidámságban élhetünk tovább. Igaz a feltételekről egyenlőre semmit nem tudni, de remélem megfelelünk majd nekik.

A jogosultság feltételei: OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolt, legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszony (legfeljebb 15 nap megszakítással), legalább féléves munkaviszony, az igénylő köztartozásmentes adózó, az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Az igénylő meglévő lakástulajdona kizárhatja a jogosultságot.

Az 5 éven belül eladott lakás eladási árát, mely bizonyos tételekkel csökkenthető, tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. Az igénylőnek legalább 50 százalékos tulajdoni hányadot kell szereznie a támogatott ingatlanban.

A hiteligénylést az arra jogosult banknak kell benyújtani. Érdemes tájékozódni, mely bankok vannak benne a rendszerbe. Ha elutasítják az igénylést, akkor lehet a Magyar Államkincstárhoz fordulni. A kincstár foglalkozik azokkal az ügyekkel is, amikor az állammal megkötött szerződés nem érvényesül.

A megvásárolt ingatlanra ugyanis a magyar állam javára 10 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ha a szocpollal épített vagy vásárolt lakást 10 éven belül lebontják (kivéve, ha ez természeti katasztrófa miatt történik), elidegenítik, már nem az igénylő és gyermekének lakhelyéül szolgál, vagy a lakás használatát átengedik, lakás céltól eltérően hasznosítják, akkor a támogatást vissza kell fizetni.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!