Hírek

2015.01.07. 16:10

Nem született ítélet az állatkínzó ügyében

Székesfehérvár - Tanúmeghallgatásokkal kezdődött az állatkínzással vádolt fehérvári férfi pere a bíróságon, aki a vád szerint hónapokon át éheztette kutyáit.

Buthy Lilla

Többször is beszámoltunk arról a két idős, csontsoványra fogyott ebről, akit a Fema Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület állatvédői, rendőri segítséggel mentettek meg tavaly februárban. Bosco és Nózi, korábbi nevükön Dodó és Tapi ma már boldog nyugdíjas életet élhetnek ideiglenes befogadóik körében.

Nózi, a megmentése napján Fotó: fema

Azon a téli napon, amikor lakossági bejelentés nyomán rájuk találtak az állatvédők, a kis máltai selyemkutya már lábra se tudott állni, összenőtt szőre és a gyengeség is akadályozta a mozgásban. Egy kis fedett kuckóból nézett csak az emberekre bánatosan, a hívásra nem reagált. A boxer bordáit meg lehetett számolni, mégis érdeklődő és barátságos volt. A Palotai úton található családi háznál csak befagyott vizet és üres tálakat találtak. Az állatvédők feljelentést tettek. A rendőrök júniusban vádemelést javasoltak a huszonéves gazdi ellen, azonban a Székesfehérvári Járási Ügyészség pár nap alatt megszüntette az eljárást, azzal az indokkal, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. A határozatban leírták, hogy az ebeket is vissza kell adni a tulajdonosnak. Az állatvédők panasszal éltek az ügyészség felé, és sikerrel jártak. A Fejér Megyei Főügyészség a nyomozati iratokat érdemben felülvizsgálva, a járási ügyészséget vádemelésre szólította fel.

Az állatkínzással vádolt fiatalember pere februárban folytatódik Fotó: Molnár Artúr

Egy újabb mérföldkő az eljárásban, hogy a vádlott szerdán, reggel 8 órakor állt először bíróság elé, legalábbis ebben az ügyben. Bíró Zsoltot, a Fema operatív vezetőjét, tanúként hallgatta meg a bíróság, majd az egyik szomszédot, és az állatorvost is, ahova állítólagosan a fiatalember és a párja kezelésre hordta az állataikat. Az orvos nem találta meg a férfit a rendelő nyilvántartásában. A vádlott jelezte a bírónőnek, hogy ő már aznap kereste a kutyáit, amikor eltűntek , csak rossz helyen, és most is látni szeretné őket. Erre az eljárás végéig biztosan nem lesz lehetősége. A tárgyalás február 9-én folytatódik, ekkor már ítélet is várható az ügyében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!