Hírek

2015.07.21. 14:53

Képviselők felszólalásai - L. Simon László több mint öt órát beszélt összesen a T. Házban

Székesfehérvár - Megnéztük, hogy megyénk országgyűlési képviselői mennyire voltak aktívak a tavaszi ülésszakban.

Tribolt Lajos

A parlament tavaszi és őszi ülésszakot tart. A tavaszi véget ért, lehet mérleget vonni. Az Országgyűlés az év első ülésszakában 140 törvényt fogadott el, ami meglehetősen intenzív jogalkotási munkát jelent. E tevékenység jelentős része a bizottsági üléseken zajlott, az ottani képviselői szereplésekről nincs statisztika, mint ahogy a törvényelőkészítő munkákban való részvételről sem. A figyelem a plenáris ülést övezi.

A parlament már az új szisztéma szerint dolgozott, azaz szavazásokra kéthetente került sor, a közbenső hetek pedig főleg a bizottsági tárgyalásokra fordítódtak.

Az ülésszak statisztikájából kiderül, hogy az ellenzék majd négyszer annyi interpellációt (113 felszólalás) mondott el, mint a kormányoldal (33 felszólalás). Szóbeli kérdéssel az ellenzék 182 alkalommal élt, míg a Fidesz-KDNP 21 alkalommal, az írásbeli kérdések szempontjából azonban ennél sokkal nagyobb volt az eltérés a parlamenti patkó két oldala között. Az ellenzék ugyanis összesen több mint 1900 esetben alkalmazta ezt a lehetőséget, míg a kormány csak hatszor.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén június 23-án. Fotó: Kovács Tamás MTI

Megnéztük, hogy megyénk országgyűlési képviselői hányszor szólaltak fel a tavaszi ülésszak során. Mivel mindannyian kormánypártiak, ilyen szempontból nincs különbség köztük. A statisztikából kiderül, hogy legaktívabb egyéni képviselő Galambos Dénes volt, aki 24 alkalommal szólalt fel, míg az előző év májustól decemberig tartó időszakában csak nyolcszor. Az idei felszólalásai több mint harmadában bizottsági véleményt tolmácsolt. Több alkalommal volt a törvényjavaslatok előterjesztője, csak úgy mint vezérszónoka. Összesen több mint két órát beszélt a T. Házban.

Tessely Zoltánnak két felszólalása volt, több mint tizenkét percben. Ugyancsak kétszer szólalt meg Törő Gábor, igaz egyik esetben vezérszónok volt. Közel 18 percet beszélt. Varga Gábor alig valamivel kevesebbet beszélt a plénumon a hét megszólalása alatt. tett fel kérdéseket, tolmácsolt bizottsági véleményeket. Vargha Tamás helyzete más, mint a többieké, hiszen a honvédelmi tárca parlamenti államtitkáraként neki kell válaszolnia az ágazatot érintőkérdésekre. Nos a kilenc felszólalásából négy ilyen volt, a többi képviselői hozzászólás. Összesen közel huszonhárom percet beszélt.

Az országos listáról lett képviselő L. Simon László. Ő a miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Ezt a statisztikák is mutatják. Az idén hatvanhat alkalommal szólalt meg a T. Házban. Voltak kérdésekre adott válaszai, volt előterjesztő, sokszor szólalt meg napirend előtt is. Számításaink szerint a tavaszi ülésszak során öt óra 15 percet beszélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!