Hírek

2016.02.29. 15:22

"Én még 40 évesen is 10 éves leszek"- Akiknek csak négyévente van „valódi” születésnapjuk

Vajon milyen érzés lehet az, ha valakinek a naptár négy évből háromszor ellopja a születésnapját? Azt a 24 órát, ami egy évben csakis a megszületettről szól, az ő napja. Most, február 29-én ők is ünnepelhettek.

Buthy Lilla

De miért „szökik” a szökőnap? A csillagászati év nem 365 nap, hanem 365 nap és 6 óra, így tehát négyévente összejön egy nap – ezt már Lukács László néprajzkutató magyarázta el kérdésünkre.

Hozzátette: – Hogy ne tolódjon el újra – Julius Caesar és Gergely pápa közötti kb. 1600 év alatt körülbelül két héttel csúszott el – a naptár, ezt az egy napot be kellett ékelni. Érzékelhetővé akkor vált, amikor az aratás és a szüret ideje is eltolódott két héttel. Hiszen a gabona és a szőlő érése nem a naptártól függ. A Gergely- naptár korrigálta ezt a bizonyos évi hat órai eltérést.

Lukács László elmondta, minden néggyel osztható esztendőben és a kétszázzal osztható kerek évszázados években van szökőnap. Így tehát 1900-ban nem volt, pedig az néggyel osztható, 2000-ben viszont igen, mert kétszázzal is osztható. A szökőnapot hozzátoldották a 28 napos februárhoz, erre pedig február 24-ét Mátyás napját jelölték ki. Szökőévben 25-én van Mátyás nap, ezt nevezzük Mátyás ugrásának.

A 2013-as Fehérvár Szépe-Fejér Megyei Hírlap Királynője versenyben tűnt fel Fekete Alexa, aki ma ünnepelte a huszadik születésnapját. Most nagycsoportos. Jó, ez természetesen csak vicc, Alexa ugyanis szökőévben, 1996. február 29-én született, így csak négyévente van „igazi” születésnapja. De egyáltalán nem érzi ezt kiváltságos helyzetnek, különleges „adománynak”. Ugyanúgy szülinapozik minden évben.

Fekete Alexát 28-án és 29-én is elhalmozták virágokkal

– Általában ha valaki meghallja a születési dátumom, azt hiszi, hogy viccelek, és kérik, adjam meg az igazi dátumot. Elmagyarázom, de még sokan utána sem akarják elhinni, hogy ilyen létezik – mesélte mosolyogva az „ötéves” egyetemista lány.

– Ezután általában elhangzik egy poén, hogy milyen gazdaságos velem lenni, mert csak négyévente kell felköszönteni. Persze ilyenkor rögtön megjegyzem, hogy a többi évben 28-án ünnepelek. Sőt általában vissza is vágok, hogy 40 évesen csak 10 éves leszek, és nagyon irigyek lesznek majd rám az emberek. Az idei szülinapom mindenképp különleges, hiszen kerek is. Egyébként meg vicces, mert a családommal idén is 28-án ünnepeltük a szülinapomat, mivel egyetemre járok és vissza kellett jönnöm Pestre, de természetesen ma is felhívtak, hogy „ténylegesen” is felköszöntsenek - mondta.

A Fejér Megyei Szent György Kórház szülészetén délutánig hat kisbaba látott napvilágot, két kismama pedig ottjártunkkor vajúdott. A fotónkon szereplő Markovits Ágoston hajnali 4 órakor született. Édesanyja, Markovitsné Tűzkő Boglárka kérdésünkre azt mondta, kiváltságos és különleges dolognak tartja, hogy kisfia éppen ezen a napon született. Drukkolt, hogy így legyen. Ágoston édesapja pedig tulajdonképpen már bármelyik napnak drukkolt, annyiszor „riadóztatta” őket Boglárka. Egy biztos, a kilences szám hangsúlyos szerephez jutott a családban:

A kis Markovits Ágostonnak négyévente nagy bulit csapnak majd, egyébként február 28-án lesz a szülinapja Fotó: Molnár Artúr

– Édesanyám engem is éppen február 29-re várt, aztán február 19-én megszülettem. Ahogy az én hároméves Artúr fiam is, most pedig összejött a 29-i szülinap. Egy biztos, négyévente nagy buli lesz nálunk! – mondta vidáman az édesanya, majd hozzáfűzte, Ágoston a „sima”, tehát nem szökőévekben február 28-án tartja majd a születésnapját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!