Hírek

2016.06.08. 05:52

Nem kell aggódni a negyven napos eső miatt

Pataki Zita, meteorológus szerint Medárd napján az összes zivatarfelhő elkerüli kis hazánkat.

Sebestyén Lilla

A legenda szerint ha ma, azaz Medárd napján eső esik, az negyven napig el sem áll.

Tény és való, ez a hónap mind közül a legcsapadékosabb hazánkban, hiszen  az Atlanti-óceán felől érkező hűvös, párás levegő "találkozik" az Európában uralkodó meleggel, ami záporokkal, zivatarokkal járó hidegfrontot eredményez.

De a hiedelem a közelében sem jár a tudománynak, sőt, Pataki Zita meteorológus szerint olyan még nem volt, hogy Magyarországon negyven napig esett volna, ahogy 2016-ban sem lesz.

- Már csak azért sem, mert a mai nap egyáltalán nem lesz csapadékos. Az egész országot elkerülik a záporfelhők - mondta el a szakember, majd hozzáfűzte: a hétvégére már nem mondható el ugyanez. Vasárnapra nagy valószínűséggel megérkezik a csapadékos idő.

Pataki Zita szerint, ha a tervezett nyaralás miatt vagyunk kíváncsiak a következő hetek időjárására, csak tíz nappal érdemes előretekinteni.

- Összesen tíz napot látunk előre, a többi csak becslés, átlagolás, semmi több. Nem érdemes az egy hónapos jóslásokra alapozni a vakációnkat - vélekedik a meteorológus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!