Hírek

2016.12.11. 20:58

Dísztéravatás a tájháznál, és vásári forgatag, jégszoborfaragással

Szabadbattyán - Advent harmadik vasárnapján díszteret és szobrot avattak a településen, vásári forgatag várta az ünneplőket, angyalt faragott a jégszobrász, koncertet adott a Budapest Show.

V. Varga József

A járdaépítés során kialakított új díszteret és az áthelyezett Széchenyi-szobrot a tájház szomszédságában avatta föl Polyák István polgármester. Amint az elöljáró elmondta: a munkálatok első ütemében a faluközpont Csíkvár téri szakaszán készült új járda, valamint megszélesítették a Sport utcát. A második ütemben jövőre az Árpád, a Batthyány és a Telek utcában készül új gyalogosjárda, és felújítják az önkormányzati tulajdonba került régi takarékszövetkezeti épületet.

A díszteret és a Széchenyi-szobrot Mayer László katolikus helyettes esperes, plébános és Szücs Sándor református lelkipásztor szentelte föl és áldotta meg.

Az Árpád utca művelődési ház körüli része, az életnagyságú betlehem környéke hamisítatlan vásári forgataggal várta a helybelieket és a látogatókat. Az ünnepi fények, a zene, a kézműves portékák sora, a kürtős kalács és a fűszeres forralt bor illata és íze a közelgő ünnep hangulatát idézte. Sétáltak, nézelődtek, beszélgettek az emberek.

M. Tóth Zsolt, az egyik legismertebb magyar jégszobrász látványos bemutatóval kápráztatta el a nagyérdeműt. Már az elején elárulta: bizony angyalt farag a mintegy 130 kilós jégtömbből. Felzúgott a metal zene és a motoros fűrész, nagyokat szusszantott a pneumatikus csiszoló, és ahogy a munka megkívánta, sorban kézbe kerültek a speciális vésők, kaparók. Félóra telt el, mire elkészült a mű, és a mester letette szerszámait. Aztán egy szempillantásra váratlanul lángba borult az adventi angyal, szikrázott a világ, tapsolt a közönség.

Este a színházteremben Ekler Zoltán iskolaigazgató gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját, majd zárásként a Budapest Show Kórus adott ünnepi koncertet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!