Hírek

2016.12.21. 18:55

"Műanyagfüstben" a város, de bírságot még mindig nem szabtak ki

Székesfehérvár – Ahogy egyre jobban röpködnek a mínuszok, a családi házas részeken úgy lesz egyre rosszabb a levegő, s egyre sötétebb a kéményekből kiáradó füst. A műanyagégetésért 300 ezer forintos bírságot lehet kiszabni, ám idén még csak figyelmeztetett a hatóság.

Házi Péter

Nem kell „gyakorlott orrúnak" lenni ahhoz, hogy az ember meg tudja különböztetni a tűzifa illetve a műanyaggal kevert hulladék füstjének szagát. A száraz fa szinte szépnek nevezhető világos színű füsttel ég, a műanyag viszont elképesztően sötét színű. Ha végigmegyünk Fehérvár családi házas részein, szinte utcáról utcára változnak a szagok, lehet tudni, hogy hol próbálnak műanyaggal és más, nem fűtésre való hulladékkal meleget csiholni.

– Sajnos mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre többen fűtenek műanyagot tartalmazó bútorlapokkal és hasonlókkal. Ez nem csak azért veszélyes, mert a koromképződés ilyenkor intenzívebb és így a kéménytüzek esélye jelentősen megnő, hanem azért is, mert a műanyag égetésével dioxin, furán és más, rákkeltő hatású anyagok kerülnek a levegőbe – mondja Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület irodavezetője.

Fotó: Koppán Viktor

Ha valaki arra gyanakodik, hogy a szomszédjában vagy éppen az utca másik végében nem tűzifát égetnek, akkor az adott járási hivatalnál tehet közérdekű bejelentést, ők ugyanis környezetvédelmi hatósági hatáskörben ellenőrizhetik, hogy megfelelő tüzelőanyagot égetnek-e a kazánban, kályhában.

Amint a megyei kormányhivataltól megtudtuk, a bejelentés alapján a hatóságnak a közigazgatási hatósági eljárás (például  helyszíni ellenőrzés) előtt kivizsgálást kell lefolytatnia. Ezzel tudják ugyanis kiszűrni a többszöri, vagy azonos tartalmú, továbbá a névtelenül tett, vagy ismételt közérdekű bejelentéseket. Ezután tájékoztatják a bejelentőt és kezdődhet a helyszíni ellenőrzés. A hatósági eljárásokban szabad bizonyítás elve érvényesül, azaz hatóság szabadon választja meg az alkalmazandó bizonyítási eszközt.

Mint megtudtuk, a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz 2016-ban tizenhárom, levegőszennyezéssel kapcsolatos bejelentés érkezett. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálták, helyszíni szemlét tartottak. A tények tisztázása után bírságolásra nem került sor, a figyelmeztetés minden esetben elérte célját. Egyébként ilyen esetekben úgynevezett levegőtisztaság-védelmi bírság szabható ki, amelynek összege akár 300 ezer forint is lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!