Hírek

2017.01.08. 11:05

Huszonöt éves a városi síbank

Székesfehérvár - 25 éve működik a városi sí-bank, amit a kezdetek óta Gáncs József, a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola testnevelő tanára üzemeltet.

ÖKK

Az önkormányzati tulajdonú sífelszerelések szervízelésén, valamint kölcsönzésén túl Gáncs József feladatának érzi a síelés élményének széles körben való megszerettetését, amit egyfajta misszióként végez.

Törekvése - jó pedagógusi vénájának, valamint a munkához való alázatos hozzáállásának köszönhetően - egyértelműen sikeresnek mondható. A síbank kitalálói azok a fehérvári testnevelő tanárok voltak, akik jó munkájuk elismeréseként kapott honoráriumukat egy olyan síeszköz-park kialakítására áldozták, ami alapját képezhette egy osztálynyi diáksereg síútjának. Abban az időben kapott szárnyra hazánkban a síelési kedv.

A síelés megszállottja a testnevelő tanár, Gáncs József, aki a kezdetek óta üzemelteti a síbankot Fotó: Simon Erika

Mint arról a pedagógus beszámolt, kollégáival együtt bizományi áruházakból, turkálókból és különböző boltokból szedték össze, és vásárolták meg a síruhákat, sícipőket, amiket jó minőségű, vadonatúj sílécekkel egészítettek ki, hogy aztán azokat tőlük a diákok ki tudják kölcsönözni a síutakra. A síeszközök tárolását biztosító helyiséget a Vasvári iskola pincéjében rendezték be. A huszonöt év alatt már közel nyolcszáz sífelszerelés fordult meg a pinceraktárukban. Az eredetileg becsületkassza-elven működő, mintegy harminc komplett felszerelést magában foglaló kis hézagpótló szertár az évek alatt egyre jobban kinőtte magát, tekintettel a szélesedő igényekre, az egyre gyakoribb kiadási és bevételi feladatokra, illetve a felszerelések karbantartási, illetve javítási igényeire.

Így a sí-bank a 2000-es évek elején önkormányzati tulajdonba és kezelésbe került, amit azóta megbízással lát el a testnevelő tanár. Azóta már nemcsak a különböző iskolák síútjainak felszereléseit biztosítják, hanem kiszélesítve ezt a kört, kiszolgálják Fehérvárt és környékét is. A bank ettől függetlenül továbbra is inkább szociális jellegű szolgáltatás, de versenyképessége talán pont ebben, valamint rugalmasságában rejlik.

A 24-es méretű bakancstól egészen a 47-es méretű sícipőig rendelkezésre állnak a lábbelik, de széles a paletta a sílécek tekintetében is: mindenféle méret megtalálható, de lehetőség van big foot, vagy rövid carving léc bérlésére is, vagy akár snowboard, vagy hótalp kölcsönzésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!