Hírek

2017.08.02. 17:55

Minőségibb húst találhatunk a hentes pultokban

FEJÉR MEGYE - Augusztus 1-jén léptek életbe a Magyar Élelmiszerkönyv új szabályozásai, melynek köszönhetően minőségibb hústermékeket fogyaszthatunk hazánkban.

Szanyi-Nagy Judit

Több hús, kevesebb só: megérezzük-e?SZÉKESFEHÉRVÁR A Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó előírásai augusztus 1-től szigorodtak. A következő hetekben is találkozhatunk azonban olyan termékekkel, melyeket a kevésbé szigorú előírások szerint gyártottak, de a fogyaszthatósági idejük érvényes még. Bár a leglátványosabb változás a hústartalomban mutatkozik meg, akadnak más módosítások is. A húskészítmények sótartalma a maximális 2,5 százalékról 2,2 százalékra csökkent, és a víztartalom is legfeljebb 70 százalék lehet.

Az előírások szerint augusztus elsejétől kezdve a párizsinak és a virslinek legalább 51 százalék, a krinolinnak legalább 55 százalék, a Zala felvágottnak legalább 60 százalék, a májasoknak legalább 25 százalék és a nyári turista szaláminak legalább 65 százalék hústartalommal kell rendelkeznie - a húspultokban és az előrecsomagolt, vákuumos verziók tekintetében is.

Ha az adott gyártó nem felel meg az előírásoknak, augusztustól át kell neveznie a terméket. Így, ha bécsi rudacskával, pálcikával vagy készítménnyel találkozunk (tehát a gyártó fantázianevet használ a terméknél), tudhatjuk, hogy azok nem a meghatározott feltételeknek megfelelően készültek el.

A húsvásárlás tényleg bizalmi dolog, mindenkinek megvan a maga kedvenc boltja, hentese
Fotó: FMH-illusztráció

- A szabályozás 2016 júliusában lépett hatályba, tizenkét hónap türelmi időt adva a gyártóknak - tudtuk meg Sziebert Gergely megyei főállatorvostól, a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetőjétől. - Mindez azt jelenti, hogy ez év július 31-éig még a korábbi előírásoknak megfelelően lehetett gyártani a húskészítményeket, így volt ideje a vállalkozóknak előkészíteni az átállást az új szabályok szerinti termelésre.

Így a következő hetekben, hónapokban is találkozhatunk olyan termékekkel, melyeket ez év július 31-éig (a korábbi, kevésbé szigorú előírások szerint) gyártottak, de a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejük érvényes még - emelte ki a szakértő.

Bár a leglátványosabb változás a hústartalomban mutatkozik meg, akadnak még módosítások. - Az egészségünk védelmének érdekében a húskészítmények sótartalma a maximális 2,5 százalékról 2,2 százalékra csökkent, és a víztartalom is legfeljebb 70 százalék lehet az eddig megengedett 75 százalékkal szemben - mondta a főosztályvezető.

A minőség javulását garantálja az is, hogy többé már nem számítható be a termékek hústartalmába az MSM (csontokról mechanikusan lefejtett hús). Szalámi- és kolbászfélék esetében egyáltalán nem kerülhet a termékbe, de felvágottak esetében is 10%-ban van maximalizálva a hústartalmon felül hozzáadható mennyiség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!