2017.08.29. 13:39
Nem lesz kóla, de még kávé sem - újragondolják az iskolai büfék kínálatát
SZÉKESFEHÉRVÁR - Az iskolai büfék is készülnek már a tanévkezdésre. Az egészséges ételek, italok fontosságára már augusztusban felhívta a figyelmet a minisztérium. A kóla, a chips és a túlzottan cukrozott nassolni valók nem valók gyerekeknek –ezek árusítását nem is javasolják. Megkérdeztünk néhány iskolát, kell-e változtatniuk az új tanévben.
Augusztusban körlevélben tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolákat a büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről. Az ajánlásokban természetesen nem szerepelnek a szénsavas-cukrozott üdítőitalok, a szénhidrátban dúskáló desszertek, cukrok, fánkok vagy éppen a túlsózott chipsek sem. Az egészségesebb kínálatra való átállást már korábban megkezdte a legtöbb iskolai büfé, derült ki a Fejér Megyei Hírlap által megkérdezett intézmények válaszaiból, ahogy az is, hogy az üzleteket vezető vállalkozások az iskolákkal együttműködve alakítják ki idén is a termékkínálatukat.
– Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a büfé üzemeltetőjével – szögezte le megkeresésünkre Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgató.ja, s hozzátette: előzőekben is próbáltak nagyon figyelni arra, hogy „az iskola értékrendjével megegyező termékeket" árusítsanak a gyerekeknek. A koffeines italok vagy a chipsek korábban sem voltak, idén pedig már a szénsavas innivalókat is próbálják visszaszorítani. A teljes átállás azonban, tette hozzá az igazgató, nem egy nyár és tanév eredménye kell legyen. Életmódváltásra van szükség, amelyhez a szülők hozzáállása is szükséges. Így véli Rockenbauer Lajos, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola igazgatója is, aki az általános iskola alsó tagozatában négy éve már teljesen megszüntette az iskolai büfét, s kérte a szülőket, hogy cukros, egészségtelen ételeket ne küldjenek a gyerekekkel, különben nem fogják megenni még a legfinomabb ebédet sem.
Ez volt a tavalyi kínálat a Ciszterci Szent István Gimnázium büféjében, ami idén tovább változik. Az üzemeltető elárulta: a javaslatok alapján állítják össze a termékpalettát Fotó: FMH-archív (Molnár Artúr)
– A felső tagozatosok büféjében pedig ki van írva, hogy 18 év alatt koffeintartalmú italt nem szolgálunk ki. Emellett pedig az egészséges tejtermékek kínálata dominál a büfében – tette hozzá az igazgató. Az István Király Általános Iskolában pedig amellett, hogy száműzik a szénsavas-koffeines-túlsózott termékeket, azokra a gyerekekre is gondolnak a büfében, akiknek nem tud reggelit vagy tízórait csomagolni a szülő, ezért laktatóbb ételekkel is készülnek: melegszendviccsel például – árulta el megkeresésünkre Krählingné Kovács Tünde igazgató, hozzátéve, hogy ugyan a túlcukrozott nassolnivalóknak ő sem híve, de azért a gyerekeknek szükségük van némi finomságra, cukorra is, ezért nem tiltották ki teljesen a termékkínálatukból ezeket a lehetőségeket sem.
A legtöbb iskolában ugyan tilos a tanítási időben való kijárás – hangsúlyozták az általunk megkérdezett iskolaigazgatók –, de azért az intézmények vezetői is tudják: ha egy gyerek valamire nagyon vágyik, megszerzi iskola előtt vagy után. Hogy mire, az azonban már otthonról hozott „késztetés".
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészésgügyi Intézet honlapján (www.ogyei.gov.hu/iskolabufe/) megtalálhatók azok az ajánlások, amelyek az iskolai büfékre vonatkoznak, s amelyek a „nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló” vonatkozó EMMI rendelet figyelembevételével készültek.
l E szerint a szendvicsekben, illetve salátákban például elsősorban sovány húskészítményeket (baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott) javasolnak.
l A tej, kefir és joghurt állandó kínálati elem kell, hogy legyen, de a sajt és a túrókrémek is javasoltak.
l A cukrot és mézet pedig inkább a helyben készült italok édesítésére ajánlják, hozzátéve: a hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen.
l A péksütemények elsősorban teljes kiőrlésűek legyenek, ahogy a kekszek is. A natúr müzli, a müzliszelet és a gabonapehely is elfogadott nassolni való.