Hírek

2017.08.02. 15:35

Fehérvár és Gmünd - Testvérvárosok, immár több mint negyedszázada

SCHWÄBISCH/GMÜND - Németül "városok partnerségének" nevezik, magyarul testvérvárosi kapcsolatnak. Az utóbbi fejezi ki igazán azt, ami 1991-ben Fehérvár és Gmünd között elindult.

Fejér Megyei Hírlap

Wolfgang Schuster és Balsay István, a két város egykori polgármestere 1991-ben írta alá a testvérvárosi szerződést. Hivatalos és komolyan csengő szavak ezek, ám ha visszatekintünk az elmúlt 26 évre, kiderül, hogy micsoda pezsgő, élettel teli, igazi testvéri viszony alakult ki a két város lakói között: családok, művészek, tűzoltó egyesületek, iskolák és óvodapedagógusok között működik a remélhetőleg soha el nem szakadó kötelék.

Generációk utaztak együtt a német testvérvárosba: az együttműködés itt valóban nem protokolláris: minden évben találkoznak egymással a két város lakói  Fotó: Egyesület

Az említett két előljáró nemrégiben Schwäbisch Gmündben idézte fel a nem fakuló emlékeket: Igariné Komlósi Erzsébet baráti köri elnök vezetésével ugyanis ismét egy felejthetetlen hetet töltöttek a fehérváriak német barátaiknál. Akiknél egyébként új a vezetőség, miután Reinhard Kuhnert professzor, korábbi elnök átadta a stafétát Brigitte Nagelnek és társainak.

A fehérvári kapcsolatokért Uschi Stöhr a felelős, aki valójában Orsi és magyar, csak Gmündbe ment férjhez. A fehérváriak már az odautat is kellemesen tették meg: a bajorországi Kehlheimből a weltenburgi kolostorig hajóval, így azt is megcsodálhatták, hogyan törte át a Duna a sziklás vidéket.

Wolfgang Schuster (b) és Balsay István (j) felidézték a szerződés negyedszázaddal ezelőtti aláírását.
Középen Igariné Komlósi Erzsébet

A csapatot Schwäbisch Gmünd jelenlegi polgármestere, Richard Arnold is fogadta, aki a kapcsolat politikamentességét, a civilek erejét emelte ki. Igariné Komlósi Erzsébet pedig fontosnak tartotta megemlíteni, hogy több generáció utazhatott ismét együtt, és kérte a gmündi városvezetés támogatását, hogy a diákcseréket továbbra is támogassák, új iskolákat is vonjanak a programba.

A gmündi városházán egyébként várják a fehérvári iskolák programjavaslatait, bemutatkozó anyagát. Jövőre pedig a gmündiek jönnek Fehérvárra!



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!