Külföld

2009.05.05. 16:34

Izrael bírálta az ENSZ-jelentést

Izrael részrehajlónak és kiegyensúlyozatlannak nevezte kedden azt az ENSZ-jelentést, amelynek szerzői azt bírálták, hogy a Gáza elleni izraeli invázió során a zsidó állam hadereje a világszervezet övezetben lévő létesítményeit támadta.

feol.hu

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő közölte, a Ban Ki Mun főtitkár megbízására készített jelentést várhatóan a nap folyamán a Biztonsági Tanács elé bocsátják. Izrael megkapta a dokumentum másolatát, hogy kommentárt fűzzön hozzá - közölték izraeli kormányilletékesek.
Palmor sérelmezte, hogy a világszervezet gázai intézményeire mért csapások kivizsgálásával megbízott ENSZ-bizottság nem vette figyelembe a hozzá eljuttatott izraeli írásos jelentést. Ugyanakkor nem veti a Hamász szemére azt, hogy a palesztin szervezet fegyveresei mintegy pajzsként használták fel az ENSZ-intézményeket - fűzte hozzá Palmor.
Az izraeli külügyminisztérium hivatalos közleményében úgy vélte: a jelentés szelleme és nyelvezete részrehajló és teljes mértékben kiegyensúlyozatlan. "A gyilkos terrorszervezet Hamász álláspontjának ad inkább hitelt, és ezzel félrevezeti a világ közvéleményét" - szögezte le a tárca közleménye.
Az izraeli hadsereg december 27-én indította el offenzíváját, hogy meggyengítve a Hamász vezetését véget vessen a palesztin szervezet évek óta tartó rakétatámadásainak.
A háromhetes offenzíva során izraeli csapások érték az ENSZ számos helyi intézményét, így a világszervezet gázai központját is. Egy ENSZ-iskola közelében végrehajtott légitámadásban több mint 40 ember halt meg - állították gázai illetékesek. Szemtanúi beszámolók azonban említést tettek arról, hogy a területről palesztin milicisták is tüzeltek.
Ban Ki Mun borzalmasak minősítve az ENSZ-intézményeket ért támadásokat februárban vizsgálatot rendelt el. Izrael ismételten állítja: nem állt szándékában a világszervezet épületeire csapást mérni, de kénytelen volt harcolni azok ellen a milicisták ellen is, akik az ENSZ intézményeit és más polgári létesítményeket használtak fel pajzsként.
 A Gázai övezet elleni offenzívában mintegy 1400 palesztin, többségükben civil vesztette életét - közölték helyi egészségügyi illetékesek és emberjogvédő szervezetek. Izrael vitatja ezt a számadatot, amely szerinte alacsonyabb, és az áldozatok többsége fegyveres milicista volt. A háborúban 13 izraeli halt meg.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!