Külföld

2009.06.30. 13:36

Karadzic nem tartja magát háborús bűnösnek

Nem tartja magát felelősnek Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori vezetője azokért a háborús bűntettekért, amelyekkel az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszékének ügyészei vádolják.

feol.hu

A tavaly elfogott Karadzic erről a törvényszéknek írott levelében foglal állást védőinek keddi bejelentése szerint. A boszniai szerb vezető mindeddig nem kívánt nyilatkozni arról, hogy bűnösnek tartja-e magát vagy sem - az ilyenkor szokásos szabályok szerint ezért eddig is úgy kezelték, hogy felelősségét nem ismeri el.
Karadzic most értésre adta, hogy az ellene felhozott 11 vádpont (benne népirtás) közül egyikben sem ismeri el bűnösségét. A hivatalosan a védelem nevében írt levél úgy fogalmaz, hogy "amennyiben a törvényt tisztességesen alkalmazzák, és lehetővé válik, hogy a boszniai eseményekről kiderüljön az igazság, Karadzic bízik abban, hogy a törvényszék nem fogja őt bűnösnek találni".
A most 64 éves Karadzicot az 1992-1995-ös boszniai háború egyik fő felelősének tartják, a vádpontok között szerepel a 8 ezer halálos áldozattal járó 1995-ös srebrenicai népirtásért viselt politikai felelősség is. 
Karadzic nem ismerte el a törvényszék illetékességét, majd megpróbálta módosíttatni az ellene szóló vádiratot. A mostani levél is utal arra, hogy dossziéja kezelhetetlenül vaskos.
A 13 év bujkálás után tavaly Hágába került boszniai szerb vezető pere hágai jelzések szerint várhatóan kora ősszel kezdődik. Jóllehet hosszas eljárásra kell számítani, a törvényszék várhatóan igyekszik elkerülni, hogy megismétlődjék Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő esete, aki a hosszú per alatt elhalálozott.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!