Külföld

2009.06.08. 15:50

Spanyol média: a gaboni elnök hétfőn halt meg Barcelonában

Omar Bongo Ondimba gaboni elnök hétfőn 14:00 órakor halt meg Barcelonában - írta a La Vanguardia cínű katalán napilap és az Europa Press spanyol hírügynökség az államfő környezetéhez tartozó, nevük elhallgatását kérő illetékesekre hivatkozva.

feol.hu

A francia sajtóban vasárnap jelent meg a hír, hogy a 73 éves afrikai politikus a hét végén elhunyt egy spanyolországi kórházban. A halálhírt hétfőn a gaboni miniszterelnök és a spanyol külügyminisztérium cáfolta.
A 73 éves Omar Bongo, az afrikai államfők doyenje, aki 41 év óta állt országa élén "ma (hétfő) délután 14:00-kor halt meg a barcelonai Quirón klinikán, ahol rákbetegséggel kezelték" - írta a La Vanguardia internetes kiadásában.
A Quirón klinika és a spanyol kormány nem nyilatkoztak a francia hírügynökség megkeresésére.
A gaboni elnököt május elején szállították be a barcelonai klinikára.
Jean Eyeghé Ndong gaboni miniszterelnök hétfőn bejelentette: reggel több gaboni miniszterrel és a parlament elnökével személyesen látogatta meg Omar Bongo elnököt Barcelonában, és meggyőződött arról, hogy életben van.
Bongót, az afrikai kontinens "politikai dinoszauruszát" tisztelték bölcsessége és közvetítő képessége miatt, de bírálták is Franciaországhoz fűződő kétértelmű viszonya, és a vele szemben felmerülő korrupciógyanú miatt. Bongo Párizs segítségével került hatalomra 1967-ben, és Antoine Glaser újságíró szerint "fél évszázadon át ő volt az afrikai francia jelenlét titkainak őrzője".

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!