Külföld

2009.07.15. 13:07

Több tüntető halt meg Iránban, mint a hatóságok állították

FMH - Legkevesebb 34 halottjuk volt az elnökválasztási eredmények miatti június 20-i teheráni tüntetéseknek, háromszor annyi, mint amennyiről a hatóságok beszámoltak - közölte szerdán egy nyugati központú emberjogi szervezet.

feol.hu

Az iráni állami televízió akkor tíz halottat és száznál több sebesültet jelentett. A Nemzetközi Kampány az Iráni Emberi Jogokért nevű szervezet viszont azt az információt tette közzé egy közleményben, hogy három teheráni kórház bonctermeibe összesen 34 tüntető holttestét vitték június 20-án. A közlemény lehetségesnek tartja, hogy a tüntetések helyszínéhez közeli más kórházakba is szállíthattak halott vagy sebesült tüntetőket.
Az iráni állami média szerint összesen legkevesebb húszan haltak meg az elnökválasztás utáni tiltakozásokban, a Nobel-békedíjas Sirin Ebadi viszont a múlt héten százra tette az áldozatok számát. A szóban forgó ellenzéki tüntetések résztvevői megkérdőjelezték a június 12-i választás tisztaságát és Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnök győzelmét.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!