Külföld

2009.07.03. 10:35

Új párt szlovákiában, volt MKP-s politikusokból: Most-Híd

FMH - A szlovák belügyminisztérium bejegyezte a Most-Híd nevű szlovákiai pártot, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alakítottak - közölték pénteken Pozsonyban.

feol.hu

A Most-Híd párt alakuló gyűlését július 11-én tartják meg Révkomáromban - mondta az MTI tudósítójának Horváth Péter, a párt szóvivője. 
A párt bejegyzéséhez legalább 10 ezer támogatói aláírásra volt szükség. Bugár Béla, a párt egyik alapítója a hét elején jelentette be, hogy majdnem 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze, s kérték a párt hivatalos bejegyzését. 
Olyan pártról van szó, amely a magyarok mellett szlovákokat is vár soraiba a pártalapítók nyilatkozatai szerint.

Bugár Béla, az MKP volt elnöke és négy képviselőtársa a közelmúltban jelentette be, hogy kilépnek az MKP-ból, és Híd néven új magyar pártot alapítanak, amely szlovákokat is vár soraiba. Kilépésüket a parlamenti képviselők - Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László, Bastrnák Tibor, Nagy Zsolt - azzal indokolták, hogy nem értenek egyet az MKP mai vezetésének politikai stílusával.
Hétfői sajtóértekezletén Bugár továbbra sem tudott megnevezni olyan szlovák nemzetiségű személyeket, akik beléptek volna a Hídba. "Mindenkit, aki bízik abban, hogy szükség van erre a pártra, szívesen látunk sorainkban" - jegyezte meg a politikus. A párt programjáról azt mondta, hogy az most készül, tehát korai lenne nyilatkozni róla. Hasonlóan válaszolt arra a kérdésre is, hogy a 2010-es parlamenti választás után esetleg kivel lépne koalícióra a Híd.
Csáky Pál, az MKP elnöke úgy véli, hogy az utóbbi a szlovákiai magyarság egyetlen pártja, és az is marad. Szerinte a Híd, amelyet az MKP-ból kilépett parlamenti képviselők alakítottak, nem magyar pártként határozza meg magát.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!